RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Військкомати нічого не знають про людей: адвокат пояснив вручення повісток "білоквиточникам"

В Україні щонайменше до 23 серпня триває загальна мобілізація в умовах повномасштабної війни Росії проти нашої країни. Повістки можуть приходити навіть тим, хто має відстрочку або звільнення від служби в армії, але мобілізувати їх не будуть.

Про це розповів адвокат Андрій Новак, пише "НВ".

Якщо українець має законні причини відстрочення від призову, то після відвідин територіального центру комплектування та соціальної підтримки він його отримає.

"Те, що вручають повістки тим, хто не може бути мобілізованим, то проблема криється не в тому, що військкоми злі та погані, а в тому, що люди не виконують вимоги законодавства, не повідомляють військкомати про зміну свого статусу. Тому що військомат не знає про людину нічого, крім того, що записано у її особовій справі", - пояснив він.

Таким чином, повістка може бути виписана ще на особу, яка закінчила школу або військовий університет. На той момент хлопець був здоровий, неодружений, без дітей, у батьків не було хвороб чи інвалідності.

"На момент війни у людини вже троє дітей, або у неї якась стадія інвалідності, у родичів (батьків чи дружини) якась стадія інвалідності, а військкомат про це не знає – йому про це ніхто не повідомляв", - зазначив Андрій Новак.

За словами адвоката, отримавши повістку, таким людям не варто панікувати. Потрібно прийти у військкомат із документами, що підтверджують право на відстрочку.

Раніше "Апостроф" розповідав, що треба знати про мобілізацію тим, у кого в сім'ї є інвалід.