RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Навіть непридатних до мобілізації у мирний час можуть забрати на війну - що відомо

Під час загальної мобілізації в Україні звільняються від неї лише ті громадяни, які мають "білий квиток" категорії "Непридатний до військової служби з виключенням із військового обліку". Всіх інших можуть призвати під час мобілізації.

Про це розповів адвокат Дмитро Циплицький "Телеграфу".

За його словами, в умовах військового стану громадян, які обмежено придатні до військової служби, а також непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у військовий час, можуть призвати під час загальної мобілізації. Не підлягають призову лише ті, хто має "білий квиток" категорії "Непридатний до військової служби з винятком з військового обліку".

Юрист пояснив, що "білий квиток" означає категорію придатності людини до служби та мобілізації залежно від виду та ступеня захворюваності. Придатність може визначити лише військово-лікарська комісія (ВЛК). Комісія визначає такі види обмеженості до служби:

  • Обмежено придатний до військової служби;
  • Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

При призові на службу враховуються особливості стану здоров'я українців з обмеженою придатністю. ВВК затверджує типи служби та роботи відповідно до віку, спеціальності чи хвороби, які протипоказані призовникові.

"Висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки відповідна військово-лікарська комісія. Жоден діагноз приватної клініки не може бути підставою для виключення особи з військового обліку. Таку довідку можна лише надати медикам ВЛК у консультативних цілях, аби спростити їм процес встановлення чіткого діагнозу", - заявив адвокат.

Раніше "Апостроф" писав, які існують види повісток під час військового стану.

Читайте також у матеріалі "Апострофа": Країна-військкомат: де можуть вручити повістку і якою вона буває