RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Чи можуть відправити на передову обмежено придатного до служби: юрист дав пояснення

Обмежено придатні до військової служби за висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спеціальних спорудах. Вони можуть виконувати службові обов'язки у зоні бойових дій, але не у якості, наприклад, гранатометника.

Про це повідомив юрист Дмитро Дончак на сайті онлайн-консультацій B2BCONSULT.UA.

"Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах", - зазначив Дончак.

За його словами, все залежить не від знаходження підрозділу, в якому несе службу такий військовослужбовець, а від типу службових обов'язків, які він виконує. Він може служити на кухні та знаходитися у зоні боїв, але не може займати посаду, наприклад, гранатометника, тому що це порушує українське законодавство, навіть якщо місцезнаходження військової частини - глибокий тил.

Постанову щодо визнання військовозобов'язаного обмежено придатним до військової служби приймає ВЛК відповідно до п.п. г. п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402, при медичному огляді українських військовослужбовців та інших контингентів.

У разі, якщо громадянин не має постанови ВЛК про визнання його обмежено придатним, але цього потребує - потрібно писати рапорт із проханням провести відповідні обстеження.

Якщо така постанова ВЛК є, але військовослужбовець служить як повністю придатний, то це порушує Наказ № 402. У таких випадках юрист рекомендує писати рапорт на ім'я командира військової частини, з проханням перевести в іншу військову частину, яка не приймає участі в бойових діях, та на іншу посаду, враховуючи обмеження, які вказані у висновку військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, під час загальної мобілізації в Україні звільняються від неї лише ті громадяни, які мають "білий квиток" категорії "Непридатний до військової служби з виключенням із військового обліку". Всіх інших можуть призвати під час мобілізації.