RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи законно вручати повістки під час відпустки: юристи дали детальну відповідь

В Україні оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію населення до 23 серпня. У цей період військовозобов'язаним громадянам можуть вручати повістку будь-де та фактично будь-коли, однак із дотриманням деяких вимоги.

Про те, чи законно вручати повістку людині під час її відпустки, розповів адвокат юридичної консалтингової компанії "Де-юре" Юрій Сергієнко.

Ситуація наступна: військовозобов'язана особа приїхала на відпочинок чи лікування в західні регіони України, а їй одразу вручили повістку. Загалом отримати повістку в готелі чи санаторії - цілком законно за дотримання низки умов.

У такому випадку адвокат рекомендує дотримуватися алгоритму дій:

  1. З’ясувати посади та повноваження осіб, які намагаються вручити повістку (це дозволено робити співробітникам військкомату, представникам органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ, керівникам підприємств, установ, організацій);
  2. З’ясувати наявність оформлених належним чином повісток на ім’я людини, якій повістку вручають (заповнювати повістку безпосередньо при людині - незаконно);
  3. Фіксувати на камеру все, що відбувається;
  4. Прийняти повістку або відмовитись від неї (це, у загальному випадку, не має істотного значення);
  5. З’явитись до Територіального центру комплектування або з’ясувати наявність поважних причин щодо неявки за повісткою та повідомити про це ТЦК рекомендованою поштою з додаванням копій документів (наприклад, через стан здоров'я або наяність "бронювання" від підприємства);
  6. Якщо поважних причин немає, то прийняти рішення про явку або неявку до Територіального центру комплектування з урахуванням порушень законодавства при врученні повістки, можливості сплати штрафу, особистого ставлення до ситуації тощо.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мобілізація жінок: на кого чекає призов, а хто залишиться вдома. "Апостроф" дізнавався, що говорить законодавство України про жіночу мобілізацію та службу в Збройних Силах.