RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Навіть із міста не можна виїжджати? У чому суть нової заборони на переміщення для чоловіків

У Запорізькій військовій адміністрації пояснили, у чому суть нової заборони на переміщення для військовозобов'язаних чоловіків за межі свого місця проживання без дозволу військкомату.

Про це розповів речник Запорізької ОВА Володимир Марчук, пише "Сегодня".

За його словами, є затверджений начальником Генштабу ЗСУ документ під назвою "Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку на виїзд за межі проживання(перебування) з моменту оголошення мобілізації" (підписаний 28 червня).

Даний порядок ґрунтується на трьох законах: "Про правовий режим військового стану", ухвалений 2015 року, закон про підготовку та мобілізацію, закон про військовий обов'язок і військову службу, ухвалені у 1990-х роках із низкою змін.

Із порядку, розробленого військовими, випливає, що чоловікам навіть із міста не можна виїжджати, не сповістивши про це представників військкомату. На практиці ж втілити це буде неможливо.

"Ми сьогодні радилися з юристами з цього приводу... Так от, якщо дуже прискіпливо читати, то виходить, що навіть із міста не можна виїжджати. Так прописав законодавець. На практиці нічого це не діє. Сьогодні була нарада, на якій представники військкомату чесно нам зізналися, що вони не в змозі це запровадити”, - наголосив Марчук.

Як повідомлялося, народні депутати України засудили ініціативу щодо заборони на переміщення чоловіків усередині країни в умовах військового стану та робитимуть все, щоб її скасувати.