RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Виїзд військовозобов'язаних з України: кого хочуть викреслити із забороненого списку

В Україні через війну з російськими окупантами щонайменше до 23 серпня діє режим загальної мобілізації. Він передбачає заборону військовозобов'язаним чоловікам від 18 до 60 років виїжджати за кордон, однак із цього правила існують винятки.

Так, до Верховної Ради України внесли законопроект №7484-1 про внесення змін до Законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України".

Документ, ініціатором якого є депутат від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу, передбачає можливість виїзду з України для ширшої, ніж зараз, категорії чоловіків. Пропонується дати право виїзду не лише батькам, які виховують щонайменше трьох неповнолітніх чоловіків, але також тим, хто має:

  • 2 дітей віком до 14 років,
  • 1 дитину до 14 років та вагітну дружину,
  • 1 дитину до 3 років,
  • робочі чи спортивні контракти в інших країнах,
  • офіційне підтвердження з інших країн з працевлаштування або контракти із замовниками з інших країн на 1 рік і більше на надання послуг IT або консультаційних послуг за умови оплати ЄСВ або бізнес в інших країнах.

"В умовах, коли в країні гостро не вистачає робочих вакансій, не даючи можливості громадянам виїжджати на заробітки за кордон, ми збільшуємо кількість співгромадян, які перебувають на та за межами виживання ", - пише на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що заборона на виїзд за кордон "не робить автоматично нікого "воїном", який може реально бути корисним на фронті".

Раніше "Апостроф" розповідав, що хоча деякі категорії військовозобов'язаних в Україні мають відстрочку від мобілізації, при цьому далеко не завжди можуть виїхати за кордон.