RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Переміщення військовозобов'язаних Україною: кому заборонено і наскільки це законно

Згідно з українським законодавством, громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється виїзд з проживання без відповідного дозволу ТЦК. Це викликає обурення та дискусії у суспільстві.

Така норма прописана у Правилах військового обліку призовників та військовозобов'язаних.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у своєму Telegram-каналі написав, що ті, хто планує виїзд за межі своїх районів, мають отримати відповідний дозвіл у ТЦК, але найближчими днями перешкоджати переміщенню людей не будуть.

"Ті, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, повинні взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб найближчими днями з боку військового командування не надавалося", - йдеться у повідомленні.

Ця заборона законна, вона передбачається нормою закону про військовий обов'язок та військову службу, який діє з 1992 року. Про це повідомив Генштаб на своїй сторінці у Facebook. Однак це викликало різке неприйняття та безліч критичних коментарів.

Після цього радник Валерія Залужного адвокат Євгена Рябека повідомила, що військовозобов'язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. За її словами, у повідомленні Генштабу йдеться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють місце проживання чи місце реєстрації.

У свою чергу речник Запорізької ОВА Володимир Марчук висловив думку, що в Україні заборону на виїзд військовозобов'язаним чоловікам з місця проживання без дозволу військкомату неможливо реалізувати на практиці, оскільки не продумані механізми контролю.

У свою чергу депутати запропонували просто виключити із трьох законів усі норми, які стосуються цієї заборони.

Як повідомляв "Апостроф", на ситуацію у своєму вечірньому зверненні відреагував президент України Володимир Зеленський.Він заявив, що доручив міністру оборони, начальнику Генерального штабу та Головнокомандувачу ЗСУ доповісти всі деталі щодо рішення про затвердження порядку отримання будь-яких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів.