RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Різдво Іоанна Хрестителя: що це за свято, історія

7 липня християни східного обряду відзначають Різдво Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна, яке є одним із важливих релігійних свят.

Про історію Різдва Іоанна Предтечі, який передбачив народження Ісуса Христа, а потім хрестив його, розповідає “Апостроф”.

Згідно з Писанням, батько та мати Іоанна Захарія та Єлисавета тривалий час не мали дітей. Одного разу, під час богослужіння в Єрусалимському храмі, Захарія побачив Архангела Гавриїла, який пророкував йому народження сина, що згодом стане провісником Спасителя.

Все так і сталося – Єлисавета, попри похилий вік, народила сина, якого назвали Іоанном, і саме цю подію 7 липня відзначають віруючі.

Коли цар Ірод наказав побити немовлят у Віфлеємі, Захарія не сказав царським воїнам, де ховається його дружина разом із сином, за що його було убито на місці. Після цього Іоанн багато років жив у пустелі, де проводив час у молитвах та пості.

У 30 років Предтеча вирушив на берег Йордану, де передбачив явище Спасителя і закликав до покаяння. У водах Йордану він звершував таїнство хрещення та одного разу до нього прийшов хреститися сам Ісус Христос.

Тоді Іоанн заявив народу: "Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу".

Іоанна називають Предтечею, тому що він прийшов перед Христом і передбачив його пришестя, а Хрестителем, тому що він сам хрестив Ісуса у водах Йордану.

Іоанна стратив зброєносець царя Ірода на прохання його падчерки через відсікання голови. Ця святиня була втрачена християнами, але згодом її знову знайшли. Тому 7 червня віруючі відзначають День набуття глави Іоанна Хрестителя.

Нагадаємо, християнське свято Різдва Іоанна Предтечі збігається з язичницьким Днем Івана Купали. Цього дня заведено влаштовувати гуляння з великими вогнищами, плести вінки та ворожити. Вважається, що напередодні відбуваються чудеса.