RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Набуття глави Іоанна Предтечі: історія свята, заборони та молитва

7 червня християни східного обряду відзначають Набуття глави Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Віруючі шанують цього святого вище за всіх святих і пророків після Богоматері, а його глава є однією з найбільших святинь.

“Апостроф” розповідає про історію свята, а також заборони та молитву, яку промовляють у цей день.

Історія Набуття глави Іоанна Предтечі

Згідно зі Святим Письмом, Іоанна Хрестителя обезголовили через підступність юдейської царівни Іродіади та її дочки Соломії. Тетрарх Галілеї Ірод Антіпа відібрав Іродіаду у її чоловіка Ірода Філіпа, за що Іоанн викривав Антіпу. У покарання тетрарх ув'язнив Іоанна у в'язницю, але стратити його не наважувався. Тоді Іродіада підіслала свою дочку, яка хитрощами змусила Ірода обезголовити Іоанна і принести голову їй на блюді.

Але і після смерті глава Іоанна продовжувала викривати Іродіаду, доки та не закопала її в нечистому місці. Одна з жінок-мироносиць поклала голову в посудину та поховала її.

Вважається, що реліквію знаходили тричі, але вперше та вдруге її знову було втрачено. Свято Набуття глави Іоанна Предтечі пов'язане з третім її знайденням, яке сталося приблизно 850 року.

За переказами патріарх Ігнатій під час нічної молитви отримав вказівку про те, що шукати святиню потрібно в Команах. Після того, як її виявили у зазначеному місці, главу Іоанна Хрестителя було перенесено до Константинополя та покладено у придворну церкву.

Заборони на день Набуття глави Іоанна Хрестителя

Цього дня під забороною вся їжа червоного кольору та круглої форми: буряк, яблука, виноград, сир у круглих головках тощо.

Також у свято не слід брати в руки колючі та ріжучі предмети. Їжу готують заздалегідь, а хліб ламають руками.

Крім того, у цей день нічого не подають на тацях та блюдах.

У день здобуття глави Іоанна Предтечі не можна співати та танцювати.

Як і в будь-яке християнське свято забороняється лихословити та сваритися.

Молитва Іоанну Предтечі

Пам'ять про праведного шанується похвалами, тобі ж досить свідоцтва Господнього, Предтеча, адже з'явився ти справді з пророків славнейшим, бо удостоївся в струменях хрестити Його нам проповідувати. Тому за істину постраждавши з радістю, благовістив ти й тим, що знаходяться в пеклі, Бога, який став у плоті, підійнявши гріх світу, і подає нам велику милість”.

Раніше "Апостроф" опублікував церковний календар на червень 2022 року.