RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Офіційна відстрочка від армії: як призовнику підтвердити статус про непридатність

Триває повномасштабна російсько-українська війна, а разом із нею загальна мобілізація населення. Водночас не кожен військовозобов'язаний громадянин може належно служити в Збройних Силах України.

Про те, що потрібно для підтвердження непридатності до військової служби, розповів правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" Руслан Романів.

Щоб підтвердити непридатність до служби в ЗСУ під час загальної мобілізації потрібно пройти медичне обстеження, за результатами якого визначають чи виключати людину з військового обліку, чи дати їй відстрочку, чи визнати придатною.

"Постанова "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців" приймається на воєнний час на підставі статей 7, 11, 12г, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності (обмеженої придатності) до військової служби необхідний термін від 6 до 12 календарних місяців", - пояснив експерт.

Крім того, під час проходження комісії військовозобов'язаний має право надати всі медичні довідки, які вважає необхідними. Військово-лікарська комісія може брати до уваги медичні висновки інших лікарів, однак остаточне рішення вона виносить самостійно.

"Якщо лікарям ВЛК важко остаточно визначити стан здоров'я військовозобов'язаного, він направляється на амбулаторне або стаціонарне обстеження у лікувально-профілактичний заклад МОЗ України з подальшим оглядом ВЛК", - додав Романів.

Також варто зауважити, що коли обстеження проводили у військовому лікувальному закладі, то огляд повинна проводити госпітальна медкомісія.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які обстеження мають пройти військовозобов'язані.