RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Військовий облік, але не мобілізація: до чого потрібно готуватись жінкам з 1 жовтня

З 1 жовтня цього року запровадять військовий облік для жінок за оновленим переліком спеціальностей, але це не рівнозначно з мобілізацією. Після внесення жінки на військовий облік вона стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі ЗСУ чи інших формувань.

Про це розповіли експерти з юридичних питань.

Жінка, яка працює на посаді, внесеній у Перелік, повинна стати на військовий облік, після чого вона буде військовозобов'язаною та перебуватиме в запасі Збройних Сил України, Національної гвардії чи інших військових формувань.

Щоб виконати обов'язок, жінкам потрібно прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем реєстрації місця проживання та мати при собі копії таких документів:

  • паспорт,
  • диплом про освіту,
  • довідку з місця роботи,
  • за наявності свідоцтва про шлюб або рішення суду про розлучення.

Потім жінка подає заяву, що вона стає на військовий облік, та проходить медичний огляд для визначення придатності чи непридатності до військової служби. І насамкінець отримує військовий квиток.

Також варто зауважити, що якщо жінка вирішить змінити професію, то їй необхідно інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мобілізація жінок: на кого чекає призов, а хто залишиться вдома.