RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Борги не вибиватимуть: роботу колекторів у воєнний час жорстко обмежили

У п'ятницю, 8 липня, народні депутати у першому читанні ухвалили законопроект про заборону колекторам стягувати борги у військових, ТРО, волонтерів та ВПО.

Про це повідомляє "Апостроф".

Свій голос "за" віддав 281 нардеп, утрималося 12 народних обранців. Жоден депутат не проголосував проти.

Йдеться про проект закону про внесення змін до закону "Про споживче кредитування" щодо врегулювання простроченої заборгованості на час військового, надзвичайного стану та протягом шести місяців після того, як його буде скасовано. Передбачено, що колектори більше не зможуть взаємодіяти за власною ініціативою із боржниками, а також їхніми родичами та близькими людьми.

При цьому військовому чи члену його сім'ї для того, щоб від нього відстав колектор, потрібно лише повідомити кредитора електронним листом про свою приналежність до військовослужбовців ЗСУ або іншого законного військового формування, органу внутрішніх справ спецпризначення, Державної спецслужби транспорту чи Держслужби спецзв'язку та захисту інформації. До цієї категорії входять також військові, які стали інвалідами через захворювання під час служби, та члени їх сімей; члени сімей загиблих, померлих чи зниклих безвісти військових; військовозобов'язані та резервісти, покликані на збори, та члени їх сімей; а також члени добровольчих формувань територіальних громад.

Зазначимо, раніше українці почали масово скаржитися на те, що колектори масово порушують умови воєнного стану та вибивають гроші. Йдеться про фізичне насильство, погрози та крадіжку особистих даних українців.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, як дати відсіч набридливим колекторам.