RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Мобілізація жінок в Україні: хто має право на відтермінування

У воєнний час не всіх із жінок призиватимуть на службу в армію. На відтермінування мають право деякі категорії осіб.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на пояснення фахівців.

Винятки, за якими жінок не призиватимуть служити в армію у воєнний час, прописані у статті 23 закону "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку".

Норми майже ідентичні, як і для чоловіків, окрім такої обставини як вагітність. Не призиватимуть жінок, які мають дітей віком до трьох років. До цього, згідно із законом, якщо у родині двоє військовослужбовців - і чоловік, і жінка - повинні були нести військову службу. Зараз законодавство дозволяє одному з них бути звільненим.

При цьому, підстави для звільнення і відтермінування - не тотожні. Так, підставою для відтермінування є те, що жінка має трьох неповнолітніх дітей, однак цей факт не є підставою для звільнення.

Експерти радять: для того, щоб було застосовано ці підстави, документи потрібно надавати заздалегідь, щоб на момент мобілізації вони були внесені в особисту справу людини.

Нагадаємо, що у військовий час жінки, професії яких є в переліку, визначеному Міноборони, повинні стати на військовий облік і можуть бути залучені до робіт із забезпечення оборони.