RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Мобілізація жінок: як можуть покарати за ухилення від військового обліку

У разі відмови жінки ставати на облік під час воєнного стану, їй загрожує штраф, а потім можлива кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє "Апостроф".

Наголошується, що у воєнний час жінок можуть призвати на військову службу або залучити до робіт із забезпечення оборони.

При цьому облік військовозобов'язаних ведеться за місцем проживання, а дані зберігаються в автоматизованому Єдиному державному реєстрі військовозобов'язаних. Якщо жінка порушує правила військового обліку, то її можуть притягнути до адміністративної відповідальності та накласти штраф, який сьогодні становить від 510 до 850 гривень.

Ухилення жінки від військового обліку після попередження від керівника територіального центру комплектування є підставою для кримінальної відповідальності. Так, може бути накладено штраф від 5100 до 8500 гривень або відпрацювання на виправних роботах 1 рік. Якщо військовозобов'язана ухиляється від навчальних зборів, їй світить штраф від 8500 до 11900 гривень або виправні роботи на строк до 2 років.

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", зокрема статті 22, громадяни зобов'язані прибути за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для постановки на військовий облік військовозобов'язаних або резервістів, визначення їх призначення на особливий період. Зазначається, що закон не поділяє громадян України на жінок чи чоловіків, а отже, мобілізаційні зобов'язання стосуються всіх.

Раніше ми публікували список професій, за якими жінки повинні ставати на військовий облік.