RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Мобілізація студентів та викладачів під час війни: кого точно не заберуть на фронт

В Україні триває загальна мобілізація – чоловікам призовного віку заборонено виїзд за кордон. Проте деякі громадяни не підлягають призову на службу.

Про це повідомив волонтерський рух "Адвокати ЗСУ".

Детальне роз'яснення щодо цього дав адвокат Роман Лихачов. Він зазначив, що стаття 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" встановлює, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі такі військовозобов'язані:

  • ті, хто отримує професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіту, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній або дуальній формах здобуття освіти;
  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій. Йдеться про тих, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, а також педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійної та професійно-технічної освіти, якщо вони працюють у закладах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи та мають, при цьому, не менше ніж на 0,75 ставки.

Крім того, адвокат згадав норми Закону України "Про освіту". Особи, які закінчили бакалаврат, перед вступом до магістратури вже не вважаються студентами та не можуть претендувати на відстрочку від мобілізації.

В даному випадку вони не є претендентами на вищу освіту, оскільки списки студентів формуються, як правило, з першого вересня. Вказані особи втрачають право відстрочення.

Нагадаємо, у разі порушення прав військовозобов'язаного та рішення про відправлення його на фронт, з яким він не згоден, можна звернутися до відповідних органів та подати скаргу.