RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Україні стрімко зростають ціни на ліки: на деякі може виникнути дефіцит

У зв'язку з інфляцією, що посилилась через повномасштабну російсько-українську війну, в Україні дорожчають ліки. Зараз ціни на лікарські препарати зросли на 14-15% - це нижче рівня інфляції.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в етері телемарафону.

"Ми бачимо певне подорожчання лікарських засобів за різними номенклатурами по-різному, але вітчизняні виробники підняли найменше ціни на лікарські засоби. Деякі препарати навіть подешевшали", - запевнив він.

Однак на деякі ліки ціни виросли на 60%. Так, за підрахунками ТСН, у лютому за льодяники від болю в горлі, заспокійливе, знеболювальне та спрей від нежиті люди платили 327 гривень 20 копійок, а зараз за такі ж ліки доведеться віддати 525 гривень 40 копійок (на 198 гривень більше).

Це пов'язано з тим, що унаслідок бойових дій знищено понад 500 аптек, багато складів з ліками й сировиною. Україна продовжує виробляти ліки, але сировина для них в основному імпортна, тобто дорожча (витрати на доставку суттєво зросли). Таким чином, зростання цін на ліки буде продовжуватися.

До того ж окремі експерти переконані, що низка препаратів для лікування гіпертонії, діабету та епілепсії може стати дефіцитною.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні посилять контроль за продажем ліків.