RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Героїчний Чернігів приходить до тями після важких обстрілів: ексклюзивні фото

Російське окупаційне військо на початку повномасштабної війни вторглося на територію Чернігівської області та оточило Чернігів. Бойові дії тривали з 24 лютого до 2 квітня, коли Збройні Сили України повністю визволили регіон. За цей час область і місто зазнали значних руйнувань, але зараз українці відбудовують те, що спаплюжили росіяни.

Про те, як живе Чернігів та як його відновлюють, повідомив фотокореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков.

Чернігів росіяни нищили багатотонними авіабомбами, артилерійськими снарядами та всіма можливими видами зброї. До кінця облоги із 300-тисячного міста виїхала майже половина населення. Точна кількість жертв серед цивільних невідома, але мер Чернігова Владислав Атрошенко говорить, що росіяни вбили близько 350-400 українців. У найпекельніші дні ховали до 100 людей.

"Якщо трохи відійти по околицях, то починаєш розуміти масштаби того, що тут відбувалося. Величезні вирви від авіабомб та зруйнований стадіон імені Гагаріна, на жаль, прохід на нього закрили, і там проводять роботи з демонтажу розбитих ракетами трибун", - розповів фотокореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков

Найскладніша ситуація склалася на вулиці Чорновола - там, за словами фотокореспондента, Маріуполь у мініатюрі. Росіяни вщент знищили три багатоповерхові будинки, у яких колись вирувало життя, росли діти. Також окупанти рознесли будівлю аптеки, спалили автомобілі.

Зараз мешканці Чернігова та комунальні служби докладають зусиль, щоб повернути місту його велич, відновити зруйноване та створити нове. Історичний центр Чернігова зазнав найменше руйнувань у порівнянні з іншими районами, але він теж постраждав від воєнних злочинців - громадян країни-терориста Росії.

"Про війну тут (у центрі, - ред.) нагадують руїни готелю Україна та вибиті шибки", - прокоментував Роман Пєтушков.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Чернігівській області відновили рух біля 8 пошкоджених мостів та шляхопроводів.