RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Урожай буде чудовий: як виростити на підвіконні огірки та помідори

Якщо немає можливості розводити город, то можна вирощувати помідори та огірки прямо на підвіконні у себе вдома. Урожай буде меншим за площею, але таким же смачним, якщо дотримуватися кількох порад городників.

"Апостроф" розповідає, як у домашніх умовах виростити гарний урожай помідорів та огірків.

Огірки на підвіконні

Огірок росте дуже швидко в домашніх умовах – лише за сім-дев'ять тижнів можна вже збирати врожай. Придатними для вирощування огірків на підвіконні будуть сорти, які швидко дозрівають, невибагливі, самозапильні, виносять тінь, адаптуються до приміщення та стійкі до хвороб. Йдеться про такі сорти:

  • Маринда F1;
  • Клавдія F1;
  • Маша F1;
  • Стелла F1;
  • Регата F1;
  • Балконний F1.

F означає їхню придатність до вирощування в горщиках у квартирі.

Досвідчені городники знають, що огірки люблять світло. Тому потрібно ставити горщики з майбутніми огірками на південній або східній стороні приміщення, оскільки вони вважаються більш освітленими сторонами. Також для кращого ефекту варто освітлювати світлодіодними лампами.

Цей овоч також любить тепло, приблизно +20...24 °C. Тому варто запастися приладами для вимірювання температури повітря і води. Щодо останнього, то огірки рекомендується поливати регулярно, але намагатися не переливати, інакше рослина загниє.

Помідори на підвіконні

Помідори для вирощування у квартирі краще вибирати карликових сортів, щоб вони самі могли запилюватись і мали дрібні плоди, тоді вони швидше дозріватимуть. Йдеться про такі сорти:

  • Мінібел – карликові 20-грамові помідорки з'являться вже через три місяці після посіву;
  • Балконний червоний та Балконний жовтий мають яскравий, насичений колір маленьких плодів;
  • Піадропс, Вишневий водоспад, Червоний достаток - це ампельні сорти, які слід вирощувати в підвісних кашпо через їх довгі гілки. Крім естетичного задоволення, ці сорти порадують своїм смаком. Вага плода вбирається у 20 грам;
  • Балконне диво – з назви стає зрозумілим, що сорт був виведений спеціально для домашніх балконів. Він також невибагливий у вирощуванні.

На упаковці сорту томатів повинно бути зазначено, що він придатний для вирощування в контейнері.

З освітленням так само, як і з огірками: розташовувати на південній або східній стороні квартири. Щоб усі плоди рівномірно зросли, слід щодня повертати горщик із рослиною на 180°. Можна також додатково висвітлювати томати, якщо світла все одно недостатньо.

До цвітіння та формування зав'язі температура повітря у квартирі має бути +22...25°C, у процесі дозрівання температуру варто підняти на два-три градуси. Водночас поливати слід томати теплою водою два рази на тиждень, але не частіше. Поливати потрібно під корінь, не зрошуючи кущ. Вода для поливу повинна бути на 5 градусів тепліша за кімнатну температуру. Важливо пам'ятати, що томати не переносять вогкість та застій повітря, тому приміщення необхідно постійно провітрювати.

Раніше ми писали топ-5 ідей, що можна виростити на балконі та підвіконні.