Лайм

Що можна виростити на балконі та підвіконні: топ-5 ідей для домашнього городу

У теплу пору року можна вирощувати овочі та зелень для салатів

Повномасштабна війна в Україні, яка триває вже понад два місяці, вносить корективи у всі сфери життя людей, зокрема останнім часом гостро постало питання продовольчих запасів. Через ускладнену бойовими діями логістику, а також зростання цін на паливо багато торговельних мереж підняли ціни на базові продукти, що вже відчули українці, чимало з яких також втратили частину своїх доходів. Тому багато хто намагається максимально забезпечити себе в теплу пору року овочами і зеленню – розбивають маленькі городи навіть на балконі чи підвіконні. theLime ділиться з вами ідеями, що можна виростити в таких умовах.

Листовий салат

Насіння салату необхідно посіяти на глибину приблизно 1 см у контейнер із сумішшю перегною, дернової землі та піску в співвідношенні 2:2:1. Сіємо рядками, відстань між якими має бути близько 1,5 см. Поливаємо їх водою кімнатної температури, накриваємо поліетиленом і ставимо у темне місце.

Коли проклюнуться перші паростки, контейнер переставляємо на підвіконня. Температура у приміщенні не повинна опускатися нижче 18-21°С. Кожні 1-2 дні поливаємо рослини та захищаємо їх від прямих сонячних променів та перегріву.

Листя салату можна збирати, коли воно досягне в довжину 3-5 см - приблизно через 20-30 днів після посіву.

Фото: pixabay.com

Редіс

Перед посівом насіння редиски пророщуємо у вологій серветці на батареї. Після цього переносимо у вологу землю на глибину 1,5-2 см та витримуючи відстань 5 см.

Контейнери для вирощування редиски обов'язково повинні мати отвори для стоку зайвої вологи та шар дренажу. Їх глибина має бути не менше 15-20 см. Також слід підготувати пухкий поживний субстрат із городньої землі, компосту та річкового піску (у співвідношенні 1:2:1).

Після того як з'являться сходи, ємності з редискою переносимо на засклений балкон або в інше світле приміщення з температурою не вище 10°C. Через 3-4 дні, коли рослини загартуються і в них розвинуться коріння, ставимо їх назад у кімнату, розташувавши подалі від батарей.

Подальший догляд за редискою простий: регулярно зволожуємо і ґрунт, і повітря поруч із рослинами, провітрюємо приміщення та затіняємо, висмикуємо редис у міру дозрівання.

Фото: pixabay.com

Морква

Для початку потрібно підібрати контейнери. Звертаємо увагу на їхню глибину – вона повинна бути така, щоб морква змогла там поміститися. Також повинні бути отвори у днищі для зливу зайвої води – тому необхідно оснастити ємності піддонами.

Грунт повинен підходити для вирощування овочів. У його складі має обов'язково бути присутнім перегній та дернова земля (або дернова земля та пісок) у співвідношенні 2:1. На кожні 10 л грунтової суміші необхідно додати 200 г деревної золи.

Для вирощування "балконної" моркви необхідно вибирати сорти з дрібними коренеплодами, не довшими за 15 см. Сіємо насіння на глибину 5-7 см. Вирощуючи моркву в домашніх умовах, необхідно поливати її досить часто.

Для вирощування моркви на підвіконні оптимальною вважається денна температура +15…+25°С. У той же час віддаємо перевагу трохи затіненій ділянці - морква не любить прямих сонячних променів.

Фото: pixabay.com

Томати

Посадку томатів необхідно розпочати з підготовки насіння. Зробити це дуже просто:

    1. Для насіння потрібно приготувати будь-який дезінфікуючий настій. В основному для цього використовують марганцівку слабкої концентрації. Замочуємо насіння на 15-20 хвилин, потім дістаємо його з розчину, промиваємо і даємо просохнути або залишаємо для пророщування.

    2. Насіння для розсади можна висадити в один широкий контейнер, а коли настане час вирощувати томати на підвіконні, просто пересаджуємо розсаду у великі горщики. Не варто насіння сіяти щільно одне до одного та глибоко. Намагаємося залишати відстань між насінням 2 см, а глибину краю - 1 см.

    3. Коли на розсаді з'являться два листки, потрібно буде пересаджувати рослини в окремі ємності. Слід підбирати ємність, виходячи з розмірів того чи іншого сорту. Так, наприклад, для звичайних томатів можна взяти горщик ємністю не менше 4 л, для низькорослих – 2 л.

    4. Для томатів важливо забезпечити додаткове харчування, а також організувати поливи раз на 15 днів із слабким розчином марганцівки.

Для вирощування помідорів на підвіконні оптимальною вважається денна температура +28°С та нічна +15°С.

Фото: pixabay.com

Петрушка

Петрушку можна виростити з насіння або з кореневищ. Другий варіант – швидший.

Невеликі та непересушені кореневища замочуємо на декілька годин у воді, а потім висаджуємо в горщики з родючим ґрунтом так, щоб ґрунт не потрапив на точку зростання зелені. До появи сходів тримаємо горщики в затіненому місці, а потім переносимо на світло і поливаємо двічі на тиждень. Зрізати зелень, що підросла, потрібно обережно, залишивши на коренеплоді трисантиметровий черешок. Свіжа зелень відростає знову приблизно за місяць.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати