RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Дезертир в окопі: військкомати виступають проти вручення повісток на пляжах та в супермаркетах

Уже понад місяць українцям роздають повістки на пляжах, у нічних клубах і навіть у церквах. Громадяни зареєстрували петицію з проханням скасувати цю практику, а на думку юристів більшість таких повісток виписані з порушеннями закону. У військкоматах теж не в захваті від солдатів, які мобілізовані таким чином.

Про це пише “РБК-Україна”.

У матеріалі наголошується, що таких величезних черг, як у перші дні війни, у військкоматах уже немає. Але добровольців, як і раніше, достатньо.

Військові теж незадоволені врученням повісток у громадських місцях, бо бояться отримати в окопі дезертира. Невідомо, як поведеться такий новобранець у критичній ситуації.

"Ті, хто не хоче, як то кажуть, накладе у штани. Ну і відправляти гарматне м'ясо – теж не вихід", – вважають добровольці.

Як виправдання у територіальних центрах комплектації називають виконання завдання, поставленого командуванням. Але у штабі сухопутних військ це не підтверджують і навіть скаржаться на військкомати.

Там пояснюють, що частина повісток роздається для уточнення інформації, адже держава має знати кількість потенційних захисників. Запевняють, що людей із вулиці, порушників та інших сумнівних особистостей воювати не відправлять.

"Як і у мирний час, так і зараз – завдання з територіальних центрів ніхто не знімав. Це якраз і є уточнення даних. Тут кожен начальник територіального центру по-своєму підходить. Має свої плани щодо вручення повісток. З метою покарання, вважаю, це неправильно. З метою покарання існує інше законодавство – адміністративне, кримінальне", – розповів начальник управління персоналу штабу командування сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Нагадаємо, у зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами в Україні як мінімум до 23 серпня оголошено загальну мобілізацію. Однак деякі військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від призову.