RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Все залежить від регіону: що потрібно знати про план мобілізації та кому "приготуватися"

В Україні триває загальна мобілізація населення. Зараз чоловікам масово вручають повістки, які зобов'язують з'явитися до військкоматів, але не гарантують відправку на фронт.

Про деталі мобілізаційного процесу розповів начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач під час брифінгу.

Як комплектують військові частини

Повістку вручають, щоб військовозобов'язаний з'явився в територіальний центр комплектування та уточнив свої дані/стан здоров'я. Завдяки військовому обліку відповідні органи мають дані про кількість людей, які є спеціалістами в певній галузі і які можуть бути мобілізовані.

Якщо ж у регіоні не вистачає фахівців обраного напрямку, то формувати військову частину можуть з осіб, які стоять на військовому обліку в інших регіонах.

Як працює мобілізаційний план у регіонах

Мобілізаційні плани створюються відповідно до актуальної кількості військовозобов'язаних, які знаходяться в регіоні. Тобто чим більше людей в обраному регіоні, тим більший буде мобілізаційний план.

"Якщо в західних регіонах зараз громадян набагато більше, то і (мобілізаційні, -ред.) плани у них набагато більші. Дійсно є така залежність", - пояснив Горбач.

Чи залишилися ще добровольці

Наразі є добровольці, яких ще не мобілізували, тому що планові мобілізаційні завдання створюються за відповідними фахівцями, а не кількістю людей. Добровольці можуть стояти в черзі до того часу, коли їхні знання та навички знадобляться ЗСУ.

"Там (у ТЦК, – ред.) однозначно, якщо він звертався, записали його контактні дані і у разі необхідності, його будуть викликати", - зазначив Горбач.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як стати на військовий облік та як карають ухильників.