RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині: в ISW дали оцінку ситуації та показали актуальні карти боїв

Йде вже 151-та доба війни з російськими окупантами, ворог продовжує підготовку референдумів про приєднання окупованих територій до Росії, а українські сили, ймовірно, готуються розпочати або вже розпочали контрнаступ у Херсонській області.

Такі висновки аналітиків опублікував американський Інститут дослідження війни (ISW).

Експерти зазначили, що, очевидно, інформація з відкритих джерел про хід і темпи контрнаступу буде обмежена і надходити із затримкою, з відставанням від реальних подій.

Справа в тому, що район між лінією фронту та Херсоном є сільським та в основному складається з невеликих населених пунктів. Там менша ймовірність повідомлення про пересування військ та боїв. Це дозволяє змінити контроль за місцевістю в цьому районі без доказів, які можуть з'явитися у звітах з відкритих джерел.

Своєю чергою російська влада зі зрозумілих причин також не має мотивації повідомляти про перемоги ЗСУ.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Українські сили, ймовірно, готуються розпочати або вже розпочали контрнаступ у Херсонській області.
  • Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров зазначив, що виконувачем обов'язків командувача ПВО є генерал-полковник Сергій Кузовльов.
  • Російські війська проводили обмежені розвідувальні операції на схід від Бахмута і продовжували обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська, на схід від Сіверська та на південь від Бахмута.
  • Кремль продовжував формувати регіональні добровольчі батальйони і, ймовірно, має намір сформувати 16 таких батальйонів до кінця липня.
  • Російська окупаційна влада продовжує підготовку референдумів про приєднання окупованих територій до Російської Федерації і вживає заходів щодо ізоляції окупованих територій від неросійського інформаційного простору.

Як повідомляв "Апостроф", українські військові з РСЗВ HIMARS завдали удару по мосту через річку Інгулець у селі Даріївка Херсонської області.