RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Мобілізація студентів: хто не підлягає призову та може виїхати з країни

У зв'язку з режимом військового стану, який продовжили в Україні, виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років обмежений. Водночас є деякі винятки, які стосуються, зокрема, студентів, які здобувають освіту за кордоном.

"Апостроф" розповідає про те, які студенти можуть залишати територію нашої країни у цей період.

Так, згідно зі статтею 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу в період мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної вищої та вищої освіти, тобто студенти, асистенти-стажери, аспіранти за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Водночас український уряд вніс зміни до Постанови від 27.01.1995 року №57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України", тому ця норма не стосується студентів, які здобувають освіту в українських навчальних закладах. Виходить, що перетинати кордон можуть лише ті студенти, які здобувають освіту за кордоном і можуть документально це підтвердити. Це може бути довідка, отримана в навчальному закладі, студентський квиток, виклик на навчання або документ, що підтверджує право тимчасово проживати на території іншої країни у зв'язку з здобуттям освіти.

Важливий момент: якщо документи складено іноземною мовою, їх потрібно перекласти українською мовою з нотаріальним посвідченням перекладу та підпису перекладача.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що від загальної мобілізації населення звільнено студентів та людей, пов'язаних з викладанням та освітнім процесом. Але виняток - абітурієнти, які закінчили бакалаврат і збираються вступати на магістратуру, адже тоді вони офіційно не мають статусу студента.