RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На передову чи в "яму": бойовики "ЛНР" залякали російських контрактників, які відмовилися воювати в Україні

Російських окупантів, які відмовилися продовжувати воювати проти України, відправляють у спеціальний центр в окупованій Брянці Луганської області - його називають "ямою".

Про це повідомили у виданні The Insider.

У СІЗО (так ще називають "яму" в "ЛНР") перебуває велика кількість росіян-відмовників, яких військове командування не відпускає додому, щоб інші контрактники не наслідували їхній приклад.

Оскільки російським контрактникам обіцяли, що після трьох місяців війни їм дадуть відпустку та можливість припинити участь у бойових діях, окупанти сподівались скористатися цим, але після написання рапортів на звільнення їх затримали та відвезли до Брянки, де вже більше місяця тримають "під вартою" в нелюдських умовах.

"Мені сказали: "Ти маєш два варіанти — можеш йти вперед, або можеш відмовитися, але тебе посадять у СІЗО". Так вони називають яму. Я планую відмовитись. Можливо, вдасться спокійно поїхати звідси без ями. Є ще варіант повернутися до свого підрозділу. Рапорт, через який Іван та його товариші по службі опинилися в Брянці, — не перший. Коли військові писали аналогічну відмову, будучи в частині Росії, їм пригрозили терміном", - розповів один із окупантів.

Так звана "яма" в СІЗО окупованої Брянки на ЛуганщиніФото: СтратКомЗСУ

У "ямі" з відмовниками проводять бесіди з так званим психологом та командиром, які тиснуть на окупантів морально та фізично, використовуючи найбанальніші маніпуляції "Ти боягуз, солдати російської армії так себе не поводять, ти зраджуєш батьківщину в найважчий для неї час, коли фашисти вже біля наших кордонів", "Як ти можеш кинути своїх товаришів?", "Якби не ти й такі, як ти, ми б уже давно захопили всю Україну" тощо.

Однак такі психологічні операції майже в жодному випадку не спрацьовують, тому що окупанти не хочуть більше бачити масову загибель своїх товаришів та будь-якою ціною намагаються зберегти власне життя.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 150 головорізів із Бучі відмовилися продовжувати воювати проти України.