RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Що загрожує в Україні військовим за самоволку, дезертирство та втечу з поля бою

Через повномасштабну війну з російськими окупантами щонайменше до 23 серпня в Україні оголошено загальну мобілізацію. За самовільне залишення військової частини або місця служби, а також неявки вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, неявки з відрядження, відпустки або лікувальної установи (далі – СЗЧ - самовільне залишення частини) законодавством України передбачено адміністративну та кримінальна відповідальність.

Про це розповіла адвокат Наталія Лісова на сайті волонтерського руху "Адвокати ЗСУ".

Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також неявка вчасно на службу без поважних причин в умовах військового стану або в бойовій обстановці - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Самовільне залишення поля бою під час бою або відмова під час бою діяти зброєю карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Дезертирство слід відрізняти від СЗЧ: перше передбачає, що військовослужбовець має намір ухилятися від військової служби не протягом певного проміжку часу, а назавжди. Воно, за умов воєнного стану чи у бойової обстановці карається позбавленням волі терміном від п'яти до дванадцяти років.

Раніше "Апостроф" розповідав, що загрожує ухильникам від армії в Україні під час війни.