RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Удар по Антонівському мосту у Херсоні: у чому його важливість для окупантів

Увечері 26 липня у Херсоні люди чули звуки вибухів та почали публікували відео "прильотів" по Антонівському мосту. ЗСУ пізніше підтвердили, що дійсно атакували міст, який слугував важливим логістичним об'єктом для ворога.

"Апостроф" з'ясовував, чому Антонівський міст має важливе значення у визволенні Херсонської області.

Чому треба знищити Антонівський міст

Міст сполучає Херсон та окуповані території Лівобережжя, тому ним росіяни переправляють забезпечення, техніку, боєприпаси для свого війська. Крім того, нижня течія Дніпра - це природний бар'єр із шириною близько кілометра, тому контроль над нею має стратегічне значення для боїв у Херсонській області.

На думку військового аналітика Олега Жданова, знищення Антонівського моста "сильно ускладнить логістику противнику, що не дасть їм змоги повною мірою підживлювати свої угрупування навколо Херсона". До того ж від нього залежить пряме транспортне сполучення з окупованим Кримом.

Після удару ЗСУ опори та прольоти мосту поки що встояли, але міст "став пішохідним". Транспорт не може рухатися ним через великі дірки від снарядів.

Як відрізати росіян від постачання

Повністю відрізати російське окупаційне військо в Херсоні від постачань - можливо. Для цього потрібно знищити не тільки Антонівський міст, а ще дві переправи: залізничний Антонівський міст та Каховську гідроелектростанцію.

Залізничний Антонівський міст розташований за 20 км від Херсону, але його майже не використовують для перекидання військ, тому що він надто близько до лінії фронту. Водночас Каховська ГЕС (стала базою окупантів) знаходиться в 90 км від обласного центру, і до неї дістає українська техніка.

"Коли ми відріжемо резерви противника, усі війська (РФ, - ред.) на правому березі перетворяться на наші "трофеї". Ми знаємо скільки їх там. Якщо це угруповання залишиться відрізаним, їм буде важко утримувати оборону. Перевага буде вже на нашій стороні", - вважає полковник СБУ Роман Костенко.

Однак Збройним Силам України теж знадобляться мости через Дніпро на Херсонщині для подальшої деокупації територій, тому ще невідомо, чи будуть знищувати всі три переправи.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли визволять Херсон. Депутат назвав дату.