RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Очільника РПЦ звинуватили в єресі: Кирила хочуть позбавити патріаршого престолу

Православна церква України закликала Вселенського патріарха Варфоломія позбавити патріаршого престолу главу Російської православної церкви Володимира Гундяєва, більш відомого як Патріарх Кирил.

Відповідний лист опублікований на сайті ПЦУ.

Священний синод церкви закликав Вселенський патріархат та предстоятелів помісних православних церков залучити Кирила до канонічної відповідальності, засудити доктрину "русского міра", визнати її єрессю.

У ПЦУ заявили, що увага Гундяєва вже давно сфокусована на геополітичних питаннях, а доктрина "російського світу" є не чим іншим, як "націоналістичною етнофілетичною теорією про особливу роль російської нації та держави у світі та в церкві".

"В інтерпретації Кирила росіяни, українці та білоруси нібито належать до спільної цивілізації "русского міра" і як такі вони не мають морального права на подальше історичне самовизначення. Зроблений у минулому вибір нібито довічно зобов'язує їх бути частиною "русского міра" або ж російської держави", - йдеться у зверненні.

Також у цьому листі йдеться про те, що ідеологія сучасної РПЦ становить загрозу не лише Україні, а й цілому православному світу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що РПЦ анексувала кримські єпархії УПЦ Московського патріархату.

Крім того повідомлялось, що російська влада залучила священників із РПЦ для фільтрації та мобілізації населення на окупованих територіях України, тобто залучила до воєнних злочинів проти мирних українців.