RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Найманці Путіна на війні в Україні: де засвітилася ПВК "Вагнера"

На війні в Україні продовжують активно воювати бойовики російської військової структури ПВК "Вагнера". Саме вони стали силою, яка проломила оборону ЗСУ у Попасній та Сєвєродонецьку Луганської області.

Інформацію про "діяльність" в Україні російських найманців зібрав "Апостроф".

Примітно, що перед початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого 2022 року, залучення ПВК "Вагнер", як і інших найманців не передбачалося, планували ж бліцкриг. Оскільки війн пішла не за планом - у березні російське керівництво ухвалило рішення про те, щоб задіяти "вагнерівців" у вигляді штурмових підрозділів. Проте через значну кількість зобов’язань у Сирії та в країнах Африки швидко їх організувати не вдалося. Як стверджують деякі найманці, вербувальники ПВК Вагнера поширили чорні списки забракованих бійців - з 2015 року в таких списках могло зібратися від 500 до тисячі імен. У підрозділ брали навіть місцевих, зокрема, тих, хто мав досвід війни у 2014 -15 роках.

Із такого "матеріалу" спочатку формували загони найманців, яких спрямовували у частини кадрової росармії чи "армії ЛДНР". Та практично від початку стало зрозуміло, що це "шлях у нікуди": зокрема, згадують випадок під Маріуполем, коли такі бійці розпалили багаття і їх накрила власна артилерія.

"Вагнерці", які прибули з Африки були кинуті у бій і саме вони стали рушійною силою, яка проломила українську оборону у Попасній та Сєвєродонецьку на Луганщині. При цьому зафіксовано катастрофічні втрати, які призвели до самосудів – одного з командирів, заступника Уткіна (позивний Лотос), розстріляли у таборі "за законами воєнного часу".

Після просування на фронті на Донбасі ПВК вигадала власну нагороду - медаль "За взяття Попасної".

Зараз бойовики ПВК "Вагнера" активно воюють на фронті, фото трупів яких інколи потраплять у мережу. Зокрема, востаннє "вагнерівців" зафіксували у боях за Вуглегірську теплову електростанцію.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": "Дикі гуси" Путіна: чим займається ПВК "Вагнера"