RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Українським військовим додадуть грошей: коли, кому і скільки дадуть

З 1 січня 2023 року окремим військовослужбовцям щомісячно виплачуватимуть грошову допомогу у розмірі до трьох мінімальних заробітних плат.

Про це повідомляє Telegram-канал "Новини Збройних сил".

З наступного року в Україні має набути чинності Закон "Про грошове забезпечення деяких категорій громадян". Відповідно до нього встановлюється щомісячна грошова виплата у розмірі від 1 до 3 мінімальних заробітних плат для осіб, які брали безпосередню участь в АТО, ООС, у заходах щодо оборони України у зв'язку з військовою агресією Росії проти України.

Це стосується і тих громадян України, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка", або нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом "За мужність" трьох ступенів або орденом княгині Ольги трьох ступенів, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян із таких осіб.

Виплати виглядатимуть наступним чином:

  • особи, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордену "Золота Зірка", отримують виплати у розмірі 3 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • повні кавалери ордену Богдана Хмельницького (нагорода має три ступені - "Апостроф") отримують виплати у розмірі 2 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року;
  • кавалери ордену "За мужність" трьох ступенів отримують виплати у розмірі 1 мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

У той же час члени сімей померлих чи нагороджених посмертно осіб, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордену “Золота Зірка”, лицарі ордену "Богдана Хмельницького" трьох ступенів (повні кавалери) та кавалери ордену "За мужність" трьох ступенів (повні кавалери) отримують виплати у розмірах від 3-х до 1-ї (з розрахунку на місяць на сім'ю) мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року.

Грошове забезпечення виплачуватиметься щомісяця з дня звернення за його призначенням. Зазначається, що Мінфіну направлено пропозиції щодо встановлення мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 р. на рівні 6700 грн з подальшим її підвищенням задля забезпечення рівня у 7250 грн у середньому на рік.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, під час військового становища військовослужбовцям може бути не надано основну відпустку. У такому випадку він може бути перенесений на наступний рік.