RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відпустка для військових під час війни: види, особливості та виплата компенсацій

Під час воєнного стану військовослужбовцям може бути не надано основну відпустку. У такому разі її можна перенести на наступний рік.

Про те, на які види відпусток військовослужбовці мають право в особливий період та як отримати компенсацію, розповіли юристи волонтерського руху “Адвокати”.

Види відпусток під час дії воєнного стану

Під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, наприклад, у зв'язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком ВВК.

У таких випадках зберігається грошового забезпечення, а тривалість відпустки може становити не більше 10 календарних днів. Сюди не враховується час, необхідний для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад.

Жінкам-військовослужбовцям під час війни також надаються відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Якщо дитина потребує домашнього догляду, тривалість відпустки визначають лікарі, при цьому вік дитини не може перевищувати шести років.

Варто зазначити, що жінкам-військовослужбовцям, яких за медичними показаннями було переведено під час вагітності на рівнозначні (у тому числі з меншим обсягом роботи) або нижчі посади, зберігається виплата грошового забезпечення за попередньою посадою до моменту прибуття з відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Виплата компенсацій та перенесення відпусток, невикористаних під час дії воєнного стану

Якщо військовослужбовець не зміг піти у щорічну основну відпустку у зв'язку із запровадженням воєнного стану, ця відпустка має бути надана наступного року. За бажанням дозволяється поєднувати щорічні основні відпустки за два роки. При цьому їхня загальна тривалість не може перевищувати 90 календарних днів.

Також зазначені відпустки можна отримати кількома частинами без обмеження тривалості кожної з них.

Мобілізовані військові після демобілізації повинні отримати відпустку з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право, за кожний повний місяць служби на рік звільнення. При цьому якщо тривалість відпустки становить понад 10 календарних днів, військовослужбовцям оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки в межах України.

Якщо мобілізований не використав щорічну основну відпустку до демобілізації, йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні.

У разі звільнення зі служби мобілізованого військового до закінчення календарного року, за який він уже використав щорічну основну відпустку, здійснюється перерахунок. З нього стягуються переплачені гроші.

Нагадаємо, в Україні триває загальна мобілізація населення, під час якої на службу до ЗСУ можуть призвати будь-якого військовозобов'язаного. Водночас, призовників без відповідного військового вишколу та необхідного спорядження не мають права одразу відправляти на передову.