RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Хто з військових має право на дострокову пенсію та підвищені виплати: пояснення ПФУ

В Україні учасники бойових дій, у тому числі повномасштабної війни з Росією, мають право на достроковий вихід на пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, а жінками – 50 років.

Про це повідомляє прес-служба Пенсійного фонду України.

Люди мають на це право за умов наявності за плечима страхового стажу не менше 25 років – у чоловіків та не менше 20 років – у жінок. Розмір пенсії учасників бойових дій згідно із Законом України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залежить від тривалості набутого страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

До пенсій учасникам бойових дій встановлюються:

  • підвищення у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (стаття 12 Закону України № 3551);
  • цільова грошова допомога на прожиття у розмірі 40 грн (Закон України від 16.03.2004 № 1603 "Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни");
  • щомісячна державна адресна допомога у розмірі, що не вистачає до мінімальної пенсійної виплати – 210% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 656 "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій").

Раніше ми повідомляли, що міжнародна організація УВКБ ООН виділила грошову допомогу 65 тисячам пенсіонерам з України, які не є внутрішньо переміщеними особами, по 6,6 тисячі гривень на кожного.