RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Генпрокурор назвав причину вибуху в Оленівці

В Оленівці Донецької області приміщення колонії, де тримали полонених захисників маріупольського заводу "Азовсталь", було знищене не ракетами, а іншим видом зброї.

Про це заявив генпрокурор Андрій Костін під час "Телемарафону".

За його словами, кожні три години надходить інформація щодо кримінального провадження з масового вбивства українських бійців в Оленівській колонії. Міжнародні експерти попередньо вважають, що удар було завдано із термобаричної зброї.

"Попередні висновки наших міжнародних експертів говорять про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя. Це попередні висновки декількох міжнародних експертів. Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора", - зауважив посадовець.

Генпрокурор розповів, що більш складним є питання щодо конкретних осіб, з цього приводу розпочато невідкладні дії. Зараз також важливим є те, що Росія розганяє пропагандистську інформацію про те, що удар було завдано американськими установками HIMARS.

"На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі ракетними системами типу HIMARS, про те, що вони намагаються зараз стверджувати. Але ще раз хочу сказати, що ми маємо вже попередні висновки міжнародних експертів про те, що це було наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується саме країна-агресор", - додав він.

Варто зауважити, що термобаричні снаряди створено на основі ефекту об'ємного вибуху пилогазових чи аерозольних хмар. Такі боєприпаси належать до різновиду запалювальної зброї масового ураження, проте даний вид озброєння прямо не заборонений міжнародними договорами.

Нагадаємо, що українські силовики зробили заяву про масове вбивство полонених у Оленівці.