RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Хочуть приховати сліди злочинів: у Генштабі ЗСУ відповіли на звинувачення в обстрілі колонії з полоненими "азовцями"

29 липня російські пропагандистські ЗМІ заявили про обстріл колонії в Оленівці Донецької області, де окупанти утримували українських військовополонених, звинуваючи Україну. У Генштабі ЗСУ стверджують, що обстріл вели з російської сторони.

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

За інформацією від ЗМІ країни-терориста Росії, які посилаються на дані бойовиків і звинувачують ЗСУ, кількість убитих в Оленівці становить 53 людини, а кількість поранених зросла до 75.

У Генштабі ЗСУ вважають такі дії зі сторони країни-терориста РФ воєнним злочином, яким вони хотіли приховати тортури над українськими полоненими і розстріли, що проводилися там.

"Збройні сили РФ здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка, Донецької області, де утримувалися в тому числі і українські полонені. Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі - звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області", - написали в Генштабі.

Джерела УП у розвідці інформували, що артилерійські удари здійснювали росіяни в напрямку Оленівки. Крім того, інше джерело повідомило, що нещодавно українських військовополонених перевели до промзони, куди й поцілили окупанти.

"За інформацією командувача Ракетних військ і артилерії Командування сухопутних військ ЗС України, по району населеного пункту Оленівка Збройні Сили України ракетних і артилерійських ударів не завдавали", - наголосили в Генштабі ЗСУ, зауважуючи, що українські військові неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права.

Також на черговий воєнний злочин країни-терориста Росії в Оленівці відреагував радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. Головні тези його звернення:

  • росіяни спланувати удар по колонії, залучивши масштабну інформаційну кампанію з боку російських пропагандистів;
  • ЗСУ не мають оперативних цілей в Оленівці;
  • окупанти перевели українських полонених до бараку, по якому завдали удару за кілька днів до злочинів, що створити false flag operation;
  • цим злочином окупанти хотіли приховати свідчення про масштаби російських військових злочинів та тортур, зірвати обміни військовополоненими, дискредитувати ЗСУ й іноземну реактивну зброю;
  • росіяни хочуть налаштувати населення різних країн проти ЗСУ.

"У будь-якому випадку має місце умисне, цинічне, продумане масове вбивство росіянами українських полонених громадян, що буде розслідуватися Офісом Генерального прокурора та міжнародними слідчими групами. Очевидно, що по мірі насуваючихся тактичних поразок, Росія буде вдаватися до нових людожерських провокацій аби промоутувати їх на глобальні ринки. Вимагаємо також негайної та жорсткої реакції ООН та інших міжнародних організацій — Росію треба виключити з будь-яких міжнародних інституцій", - наголосив Подоляк.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в "ДНР" за "загадкових" обставин помер військовополонений британець. Росіяни й бойовики масово порушують права полонених.