RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українським військовим піднімуть допомогу з інвалідності: названо важливу умову

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7415, що передбачає збільшення одноразової грошової допомоги військовому, якщо після первинного встановлення інвалідності йому пізніше встановлять вищу групу. У такому випадку держава доплатить різницю.

Про це повідомили на Соціальній інформаційній платформі.

Які суми виплачують

Перша категорія

Військовослужбовці (крім строковиків), які отримали інвалідність через поранення під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного із захистом України, або ж встановлення інвалідності військовому після його звільнення з військової служби у результаті зазначених причин. Виплати:

  • 400-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, – для інвалідів I групи (у 2022 році – 992 400 гривень);
  • 300-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів II групи (744 300 гривень);
  • 250-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів III групи (620 250 гривень).

Друга категорія

Військовослужбовці (крім строковиків), які отримали інвалідність під час проходження військової служби або через захворювання, пов’язаного з проходженням ними служби, або встановлення військовому, який звільнився зі служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення чи після закінчення тримісячного строку, але у результаті захворювання або нещасного випадку, які трапилися під час служби. Виплати:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, – для інвалідів I групи (297 720 гривень);
  • 90-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів II групи (223 290 гривень);
  • 70-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів III групи (173 670 гривень).

Третя категорія

Строковики, військовозобов'язані й резервісти, яких призвали на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві і які отримали інвалідність під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення із служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але через захворювання або нещасного випадку, що сталося під час строкової військової служби, проходження таких зборів, служби у військовому. Виплати:

  • 120-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, –для інвалідів I групи (297 720 гривень);
  • 90-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів II групи (223 290 гривень);
  • 70-кратного прожиткового мінімуму – для інвалідів III групи (173 670 гривень).

Четверта категорія

Якщо військовий частково втратив працездатність без установлення інвалідності, то одноразову грошову допомогу виплатять залежно від ступеня втрати працездатності, який установить медико-соціальною експертна комісія. Це може бути 70-кратний і 50-кратний прожиткові мінімуми.

Питання виплат регулюються в постанові Кабміну від 25 грудня 2013 року №975.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що потрібно знати про пенсії з інвалідності в Україні.