RU  UA

Загроза з моря: які кораблі Україна отримає від Великої Британії

Велика Британія незабаром передасть Україні кілька тральщиків. Наразі наші військовослужбовці проходять там стажування.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт Центру оборонних стратегій капітан 1-го рангу запасу Збройних сил України Андрій Риженко.

"Наскільки я знаю, у Великій Британії зараз навчаються два екіпажі тральщиків типу Sandown, які передаються до ВМС України. Цей контракт розпочався рік тому, коли були підписані ці документи. Зараз наші військовослужбовці проходять там стажування", - пояснив він.

Риженко додав, що зараз мінна загроза є дуже актуальною у прибережній зоні. Тральщики потрібні, але, як правило, такі кораблі використовуються на відстані від своїх баз.

"Тобто такий тральщик може піти в Червоне море, і в Середземне море. Я б віддав перевагу безпілотним протимінним системам, тому що вони і дешевше, їх можна швидше отримати, і вони живучі якраз в умовах того, що Росія зараз домінує в північно-західної частини Чорного моря", - наголосив експерт.

За його словами, пріоритетом має бути боротьба із російськими ракетними кораблями на морі.

"Я дуже активно працював би над ракетним катером P50, який також входив до списку кораблів, що надаються Великою Британією, точніше, які будуються за наданий кредит, щоб бути здатними завдавати ракетних ударів з моря", - сказав Риженко.

Він додав, що якби Україна мала ці катери, можна було б протидіяти на більшій акваторії, не дозволяти Росії ховати свої кораблі за Кримським півостровом і безкарно стріляти з мису Фіолент по континентальній частині України, що вони регулярно роблять.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Росіяни захотіли хліба та видовищ, а Путін показав їм ракету - капітан 1 рангу ВМСУ.