RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни захотіли хліба та видовищ, а Путін показав їм ракету - капітан 1 рангу ВМСУ

Путін нагодував росіян черговою "величчю"

Путін нагодував росіян черговою "величчю" Фото: facebook.com/andrii.ryzhenko.5

У понеділок, 1 серпня, перше судно із українським зерном вирушило з порту Одеси. У той же час росія збільшує свою присутність у Чорному морі. Ворог вивів у море більше кораблів із ракетами типу "Калібр" на борту. Саме цими ракетами здійснюються потужні обстріли українських міст. Крім того, кремлівський диктатор володимир путін анонсував поставку нових ракет "Циркон" на кораблі чорноморського флоту.

З якою метою росія збільшила присутність кораблів у Чорному морі, що являє собою ракета "Циркон" і які кораблі Україна отримає від Великої Британії - в ефірі Апостроф TV розповів експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу Збройних сил України АНДРІЙ РИЖЕНКО.

– Про що може свідчити нарощування сил росією в Чорному морі та чи варто нам чекати на провокації щодо цього гуманітарного коридору?

– З неділі, 31 липня, ми спостерігаємо значне нарощування кількості надводних сил російського флоту біля Криму. Фактично все, що було біля Севастополя, вийшло на зовнішні рейди пунктів базування. Вони знаходяться як біля Севастополя, так і біля Новоозерного. Те, що було в Новоросійську, залишилося в портах. Це розгортання сил, я думаю, в першу чергу пов'язане з тим, що в той же день нібито був зафіксований вибух в штабі Чорноморського флоту. Росіяни дуже серйозно очікують на різну небезпеку для їхніх флотів, і тому направили їх у море.

Теоретично на борту цих кораблів може бути не більше ніж 40 ракет "Калібр". Це дійсно так, але ми не знаємо, скільки їх фактично, тому що їх кількість зараз дуже обмежена. Вони стріляють ними не так часто, як раніше. Може 1-2 рази на тиждень. Але це дуже чуттєво, і вони б'ють якраз по найбільш вразливих наших місцях. Крім носіїв "Калібрів" вони зараз розгорнули катери й кораблі зі старою радянською зброєю. Вони знаходяться на захід від Криму та теоретично можуть завдавати удари по цих суднах.

Ну і авіація також знаходиться в готовності. Зараз будемо дивитися, наскільки вони тримають своє слово. Те, що вони роблять провокації, ми знаємо. Будемо сподіватися, що цього не буде.

– Вчора путін заявив про постачання комплексів гіперзвукових крилатих ракет "Циркон" до збройних сил рф. Він зазначив, що першим ці ракети отримає корабель "Адмірал Горшков". Що вам відомо про ці ракети?

– Треба дивитися на те, скільки вони взагалі мають цих ракет. Якщо це один корабель і одиничний комплекс, то це не система взагалі. Для того, щоб цей комплекс дійсно працював, він має бути серійним. На те, щоб зробити серійним комплекс "Калібр", який зараз дійсно представляє для нас загрозу, в росії пішло більше 10 років.

Небезпека ракети "Циркон" у тому, що вона дуже швидка. Є такі думки, що її розробка розпочалася ще в Радянському Союзі, але потім її не змогли довести до кінця. Це дійсно швидка ракета. Але, знову ж таки, важливо, яка їхня чисельність, а також чи спроможна промисловість росії цю ракету розробити. Ракетні двигуни росія робити може, але все, що стосується електроніки, систем наведення та управління ракетами, – це все, як правило, будується на імпортних запчастинах. Чи це можливо буде робити зараз – ніхто не знає. Ми знаємо, що зараз у них великі проблеми з будівництвом ракет "Калібр", тому що багато запчастин йшли якраз із Заходу.

Але я б розцінював цю заяву, як пропагандистський крок, який був присвячений дню ВМФ. Вони завжди шукають якісь приводи, щоб нагадати, що "ми дуже великі". От учора про цей "Циркон" була розмова, про нову воєнно-морську доктрину тощо. В реальності, все може бути взагалі по-іншому.

– Раніше постійно були гучні святкування з нагоди дня ВМФ. Тепер, коли росія залишилася без крейсера "Москва", чи допускаєте ви, що ця заява про ракету "Циркон" робилася для того, щоб відвести увагу від знищення свого флагмана? Мовляв, наш флот потужний, і він буде ще сильнішим завдяки цим ракетам.

– Так, дійсно, "Циркон" – це пропагандистський трюк. Треба хліба й видовищ масам, це й було зроблено. Ця ракета дуже технологічна, та я не думаю, що росія буде здатна налагодити її виробництво в тій кількості, яка зробить її серійною. До того ж потрібні нові кораблі, а з їхнім будівництвом у росії також великі проблеми. Вони зараз будують невеликі кораблі, в яких тоннажність не більше 1500 тонн.

Щоб будувати кораблі класу фрегат і вище, потрібні газотурбінні двигуни. Їх раніше постачала Україна – до 2014 року. Зараз вони намагаються їх замінити якимось чином, але це не дуже виходить. Тому це дуже комплексне питання. Сама ракета – це тільки початок. Я думаю, що це дійсно було пов'язано з тим, щоб показати якісь чергові успіхи.

– Є інформація, що Велика Британія невдовзі передасть Україні кілька військових кораблів. Це протимінні кораблі чи якісь інші?

– Наскільки я знаю, у Великій Британії зараз навчаються два екіпажі тральщиків типу Sandown, які передаються у ВМС України. Цей контракт розпочався ще рік тому, коли були підписані ці документи. Зараз наші військовослужбовці проходять там стажування.

Дійсно, мінна загроза є, вона зараз дуже актуальна в прибережній зоні. Тральщики потрібні, але, як правило, такі кораблі використовуються на віддаленні від своїх баз. Тобто такий тральщик може піти в Червоне море, і в Середземне море. Я би надав перевагу безпілотним протимінним системам, тому що вони і дешевші, їх можна швидше отримати, і вони більш живучі якраз в умовах того, що росія зараз має домінування в північно-західній частині Чорного моря.

Ми бачимо, як швидко вони наростили кількість своїх кораблів – практично за одну добу. Вчора їх було 5, а стало 18. І вони можуть ще більше наростити. На мій погляд, пріоритетом має бути боротьба з цими ракетними кораблями на морі. Я не знаю, які зараз ведуться розмови. Я би дуже активно працював над ракетним катером P50, який також входив до переліку кораблів, які надаються Великою Британією, вірніше, будуються за наданий кредит, для того, щоб бути спроможними наносити ракетні удари з моря

Якщо б у нас були ці катери, то можна було б протидіяти на більшій акваторії, не дозволяти росії ховати свої корабля за Кримським півостровом і безкарно стріляти з мису Фіолент по континентальній частині України, що вони регулярно роблять.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів