RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Загроза ядерної катастрофи та блекауту в Україні: у МАГАТЕ та "Енергоатомі" зробили тривожні заяви

Російські окупанти своїми діями в районі Запорізької АЕС несуть загрозу інфраструктурі України.

Про це йдеться у заяві Державного підприємства "Енергоатом".

Вдавшись до акту ядерного тероризму на території атомної станції (артобстріли - "Апостроф") окупанти перейшли до нового сценарію – сценарію руйнувань, створення ядерної та радіаційної аварії на АЕС.

В "Енергоатомі" закликали повернути Запорізькій АЕС статус мирного цивільного об'єкта, яким вона була до повномасштабного вторгнення. Якщо цього зробити, то Росія зможе продати сценарій із перетворення атомної станції на базу для терористів.

Крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, цей план також включає подальше повне знеструмлення станції (блекаут) із запуском дизель-генераторів усіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, яке міститься у всіх ядерних реакторах і басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива кожного енергоблоку.

Крім того, окупанти фактично замінували машинні зали енергоблоків №1 і №2, а також берегову лінію АЕС по лінії ставка-охолоджувача та прилеглого берега Каховського водосховища.

Тим часом у МАГАТЕ також засудили дії росіян на Запорізькій АЕС. Гендиректор організації Рафаель Гроссі заявив про реальний ризик ядерної катастрофи.

Раніше "Апостроф" писав, наскільки значними є ризики дій російських ядерних терористів, які шанси, що Запорізьку АЕС відключать від енергосистеми України, і як ситуація на станції впливає на підготовку країни до зими в цілому.