RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мирний атом під окупацією: що відбувається на Запорізькій АЕС

Російські ядерні террористи не залишають надій підключити станцію до енергосистеми рф

Російські ядерні террористи не залишають надій підключити станцію до енергосистеми рф Запорізька АЕС Фото: Wikipedia

Російські окупанти захопили найбільшу в Європі Запорізьку АЕС і, порушуючи всі міжнародні правила, розмістили на ній військові підрозділи, по суті, перетворивши ядерний об'єкт на військову фортецю. Про те, що агресор використовує ЗАЕС, як ядерний щит заявив і держсекретар США Ентоні Блінкен. "Апостроф" розбирався, наскільки значними є ризики дій російських ядерних терористів, які шанси, що Запорізьку АЕС відключать від енергосистеми України, і як ситуація на станції впливає на підготовку країни до зими в цілому.

Ядерний тероризм

Повномасштабна війна росії проти України поставила перед світом складні і часом абсолютно нові та неочікувані виклики. Один з них - ядерний тероризм. Вже незабаром після вторгнення під окупацію потрапили два великих ядерних об’єкти - Чорнобильська та Запорізька АЕС. І якщо першу з них вдалося досить швидко повернути під контроль держави, то друга досі залишається окупованою.

Робота всіх ядерних об’єктів, зокрема електростанцій, жорстко регламентована міжнародними конвенціями та національними законодавствами в сфері мирного використання ядерної енергії. В них передбачено чітке виконання правил дотримання безпеки і поводження з радіоактивними матеріалами в різноманітних ситуаціях. Проте в історії людства ще не було жодного випадку, коли атомна електростанція потрапляла під окупацію іноземної держави і опинялася в зоні активних бойових дій. Тому ані у України, ані у світового співтовариства сьогодні немає готового плану дій в подібній ситуації, хто і як має відповідати за дотримання правил експлуатації і безпеки на окупованій електростанції.

Тим часом в Енергодарі, де розташована Запорізька АЕС, триває бурхлива військова діяльність. За словами міського голови Дмитра Орлова, окупанти облаштовують вогневі позиції в місті та безпосередньо на території електростанції. З цих позицій вони з важкого озброєння обстрілюють Нікополь, який знаходиться на протилежному березі Каховського водосховища.

"Вони прекрасно знають, що ЗСУ не будуть відповідати на ці обстріли, оскільки можуть пошкодити АЕС. Тому окупанти використовують Запорізьку АЕС як фортецю", - сказав Орлов в ефірі "Еспресо".

Про те, що агресор використовує ЗАЕС, як ядерний щит заявив і держсекретар США Ентоні Блінкен після переговорів ООН у Нью-Йорку щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Окупанти активно втручаються і в роботу самої станції.

"Атомні електростанції є об’єктами з дуже суворим режимом, куди заборонено доступ будь яким стороннім особам, - говорить "Апострофу" експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна. - Проте за даними джерел в Енергодарі, на Запорізькій АЕС сьогодні присутні фахівці "Росатома", які наче б то "консультують" персонал станції. В інтернеті можна побачити відео про те, як виробничими приміщеннями вештаються російські "блогери". Військові загнали в приміщення машинного залу, де міститься величезна кількість горючої оливи, 14 одиниць техніки з боєкомплектом. І навіть є дані про те, що російські солдати заходили в кабінет до директора АЕС, погрожуючи йому зброєю".

Всі ці дії окупантів, за словами експерта, є кричущими порушеннями правил ядерної безпеки, які можуть призвести до дуже важких наслідків.

Такої ж думки дотримується і керівник Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Проте дієвих засобів для того, щоб примусити окупанта дотримуватися міжнародних правил наразі не існує.

"Висловлювалися пропозиції про те, щоб надати мандат миротворчим силам ООН на те, щоб вони взяли під контроль атомні електростанції на території України і 30-кілометрові зони навколо них, - говорить Ольга Кошарна. - Це б дозволило виключити бойові дії поблизу небезпечних об’єктів та забезпечило присутність експертних місій МАГАТЕ".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель ГроссіФото: Wikipedia

Проте реалізація такого задуму є тривалою справою. Питання в першу чергу повинне бути винесене на засідання Ради безпеки ООН, в якій росія має право вето. Після цього потрібно організувати позитивне голосування на Генеральній асамблеї. І лише після цього приступати до конкретних дій. Вся ця процедура вимагає місяців підготовки і дипломатичної роботи. Та і навряд чи ООН в нинішньому її стані здатна ухвалювати і, тим більше, виконувати настільки радикальні рішення.

Тож, можливо усвідомлюючи безперспективність такого починання, українська влада поки що не зверталася до ООН з подібними пропозиціями.

Станція в системі

Тим часом, незважаючи на дії окупантів, Запорізька АЕС продовжує працювати.

"Станція працює в енергетичній системі України, видає електричну енергію виключно українським споживачам та повністю обслуговується фахівцями "Енергоатому", - сказав виданню радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко. - Всі необхідні роботи з планового ремонту обладнання на сьогодні виконуються. Персонал станції чітко виконує всі команди диспетчерів "Укренерго".

За його словами, через зниження рівня споживання електроенергії в країні під час війни та руйнування інфраструктури, сьогодні енергоблоки ЗАЕС працюють з обмеженням потужності.

Певну проблему для роботи станції становить помітний відтік кваліфікованого персоналу. За словами Ольги Кошарної, фахівці, які безпосередньо зайняті на енергоблоках, поки що залишаються. Проте в технічних відділах вже помітна серйозна недостача людей.

"Статистика свідчить, що причиною 70% інцидентів на АЕС є помилки персоналу, - говорить експерт. - І з вимиванням кваліфікованих фахівців, навантаження на тих, що залишилися, збільшується. Через це імовірність нештатних ситуацій на станції збільшується".

Звичайно, росіяни не приховують власних намірів від’єднати окуповані території разом з генеруючими потужностями, які на них знаходяться (в першу чергу, Запорізьку АЕС) від української енергосистеми і підключити їх до російської. Втім реалізувати цей намір їм найближчим часом навряд чи вдасться.

"Суто теоретично для того, щоб перемкнути Запорізьку АЕС в іншу енергосистему, треба зробити низку технічних заходів, - пояснює Юрій Бойко. - Оператор енергосистеми "Укренерго" зробив аналогічну операцію в лютому, від’єднавши українську енергосистему від енергосистем росії та білорусі, та підключивши її у березні до європейської континентальної мережі. На практиці перепідключення ЗАЕС технічно надзвичайно складне завдання, оскільки цей процес потребуватиме вирішення цілого спектру технічних проблем, які розпочнуться вже в момент відключення станції від української енергосистеми".

Тож, на думку експерта, Запорізька АЕС і надалі працюватиме в енергосистемі України.

Опалювання електрикою

Наявність в енергетичній системі такого значного об’єкта як ЗАЕС є важливим фактором її стійкості в переддень, можливо, найважчого в історії незалежної України осінньо-зимового сезону, під час якого нашій країні доведеться зіткнутися з серйозними викликами.

Через бойові дії на сьогодні пошкоджено системи опалення в багатьох українських містах. І ситуація може ще погіршитися, оскільки воєнна агресія продовжується, а ворожі ракети вражають цілі практично в усіх регіонах України.

Також не виключаються проблеми з наявністю енергоносіїв. Російський газовий шантаж Європи може стати проблемою і для України. Це примушує уряд думати над економією. Зокрема готується рішення про зниження нормативу мінімальної температури в житлових приміщеннях до 16 градусів (зараз вона складає 18-20 градусів).

Фото: Pixabay

Відтак у разі недостатності потужності центрального опалення або аварій на підприємствах теплокомуненерго, певним резервом може стати використання нагрівальних електроприладів, враховуючи, що електроенергії в країні поки що достатньо, і ми навіть збираємося її експортувати до ЄС.

Проте тут також є суттєві обмеження.

"Технічно електроенергія дійсно може стати джерелом обігріву, - говорить Юрій Бойко. - Проте розподільчі мережі далеко не завжди можуть бути до цього готовими. Магістральні лінії електропередачі технічно готові передавати великі об’єми енергії, проте мережі нижнього рівня, наприклад, у багатоквартирних будинках, можуть не витримувати різкого збільшення навантаження".

На думку експерта, для того, щоб в перспективі електрика стала джерелом опалення, необхідно провести суттєву роботу з відповідної підготовки розподільчих мереж та мереж у багатоквартирних будинках. Ця робота в масштабах країни може тривати кілька років та потребуватиме значних коштів. А до того мешканцям багатоквартирних будинків варто з обережністю використовувати електроприлади, щоб уникнути перевантаження мереж і аварій.

До того ж, в зонах бойових дій та в прилеглих до них регіонах важко забезпечувати стабільну роботу енергетичної інфраструктури. Через ворожі обстріли та авіаудари 40 ремонтних бригад "Укренерго" постійно працюють над відновленням високовольтних мереж, часто з ризиком для власного життя. Після 24 лютого їм довелося одразу ж після руйнувань відновлювати магістральні лінії, в тому числі і на тимчасово окупованих ворогом територіях. Одну тільки ЛЕП, що живить Чорнобильську АЕС з київського енерговузла, під час бойових дій та окупації лагодили тричі, на ній було більше 50 пошкодшень. Ремонт розподільчих мереж обленерго доводиться здійснювати безперервно.

"Сьогодні в зонах бойових дій руйнування відбуваються постійно, - говорить Юрій Бойко. - Щойно відновлюється постачання для однієї групи споживачів, як приходить повідомлення про відключення іншої. Проте підрозділи "Укренерго" роблять все можливе для того, щоб забезпечити надійність енергоживлення для людей та героїчних ЗСУ. Після деокупації півночі України та на півдні, де дозволяла ситуація, за два місяці ремонтні бригади "Укренерго" відновили 1,5 тисячі кілометрів високовольтних ліній, забезпечивши живлення для 6 мільйонів споживачів".

Запасаємося на зиму

Тим часом уряд докладає зусиль для того, щоб забезпечити країну енергоносіями, які традиційно використовуються для опалення.

Ситуація з накопиченням газу є досить напруженою. Втім подібні проблеми сьогодні відчуває вся Європа. Тож зіткнутися зі зниженням температури в приміщеннях можливо доведеться не лише українцям.

Сьогодні вже зрозуміло, що "Нафтогазу", скоріше за все, не вдасться до осені забезпечити запас газу в об’ємі 19 мільярдів кубометрів у відповідності до завдання уряду. Проте через значне зниження споживання, що сталося через зупинку великої кількості виробництв, Україні така кількість газу можливо і не знадобиться.

"Сьогодні до підземних сховищ закачується газ українського видобутку, - говорить Юрій Бойко. - І, виходячи з наявних запасів, є всі підстави розраховувати на нормальне проходження (опалювального) сезону".

З вугіллям, за словами експерта, ситуація є також контрольованою. Його накопичення на складах електростанцій триває за планом. Уряд ухвалив постанову, яка передбачає створення до 1 мільйона тон стратегічного резерву вугілля. Профінансувати закупівлю вугілля вітчизняного виробництва доручено НЕК "Укренерго" у розмірі 2,5 мільярда гривень.

"Звичайно, війна тягне за собою безліч подій, які неможливо передбачити, - говорить Юрій Бойко. - Тому точно розраховувати на те, що все піде за планом, неможливо. Вже сьогодні уряд створює умови для того, щоб передбачити максимально можливу кількість ризиків та знайти оперативні шляхи їх подолання. Комунальне господарство та енергетична галузь України нормально пройдуть опалювальний сезон".

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі