RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

День пам'яті Пантелеймона Цілителя: свідчення про чудеса святого

9 серпня православні віряни вшановують свято на честь великомученика Пантелеймона, який прославився своєю здатністю зцілювати хворих. З молитвами до нього і зараз звертаються всі, хто прагне зцілення та позбавлення різного роду залежностей.

"Апостроф" зібрав історії про чудеса святого.

Із прадавніх часів святого Пантелеймона вважають покровителем лікарів. Молитви до нього здатні зцілити як від фізичних, так і духовних недуг.

Вважається, що він народився та жив у третьому столітті на території Нікодімії. Батько Євсторгій був доволі заможним і прихильником язичницької віри, а мати Еввула - християнства. Хлопчику дали ім'я Пантолеон, що означає "по всьому лев". Після того, як у нього проявився дар зцілювати - стали називати його Пантелеймон, що означає "всемилостивий". Він прожив мало, прийнявши мученицьку смерть, помер доволі юним.

Пантелеймон отримав чудову на той час освіту: навчався еллінської мудрості, проявляв гарні здібності, мав приємний характер і манери. Також він навчався у лікаря Евфросина, послугами якого користувався сам цар Максиміан, відомий як гонитель християн. Цар незабаром звернув увагу на юнака і захотів зробити його в майбутньому своїм придворним лікарем.

Одного разу, йдучи від старця Єрмолая, котрий навчав його премудростей та цілительству, Пантелеймон натрапив на мертву дитину, яку ужалила велика змія, що лежала поруч. Юнак спочатку злякався, але потім вимовив: "Господи Ісусе Христе, я недостойний взивати до Тебе, але, якщо Ти бажаєш, щоб я став рабом Твоїм, то яви Свою силу і зроби так, щоб по імені Твоєму хлопчик ожив, а єхидна стала мертвою". І сталося диво, хлопчик ожив, а змія померла.

Ще одне диво зцілення сталося, коли до хлопця звернувся сліпець та попросив його повернути зір. Пантелеймон взявся його лікувати і не тільки зцілив фізичну недугу, давши прозріння, а й духовно, долучивши старого до Христової віри. Після зцілення колишній сліпець разом з батьком Пантелеймона прийняли Хрещення.

Після смерті батька Пантелеймон роздав весь спадок бідним і нужденним, сам же продовжував допомагати людям, зокрема, духовно. "Був лікарем не тільки хвороб, але й убогості людської".

Згодом Пантелеймона ув’язнив імператор за звинуваченням у чаклунстві, чародійстві та відступі від язичницької віри. Юнак відстоював християнську віру і попросив принести будь-якого безнадійного хворого, якого лікували лікарі-язичники. Після чого Пантелеймон, помолившись, взяв за руку стражденного і вимовив: "В ім’я Господа Ісуса Христа, встань і будь здоровий"… Хворий одразу одужав і встав.

Однак, імператор все одно наказав убити юнака. Пантелеймон був не проти, лише сказав: "Померти за Христа для мене надбання".

Раніше ми писали, що відомо про життя цілителя Пантелеймона та про традицію свята.