RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

День пам'яті цілителя Пантелеймона: що відомо про життя святого та традицію свята

9 серпня християни східного обряду вшановують пам'ять святого Пантелеймона, якому моляться за зцілення від хвороб.

“Апостроф” розповідає про те, що відомо про життя великомученика та традиції Дня святого Пантелеймона-цілителя.

Пантелеймон народився у сім'ї знатного язичника та отримав ім'я Пантолеон. При цьому його мати була християнкою та виховувала сина у своїй вірі. Після смерті матері підлітка віддали до язичницької школи, а потім – на навчання знаменитому лікарю Єфросіну. Незабаром Пантолеон став лікарем при дворі римського імператора Максиміана.

Згідно з Писанням, Пантолеон увірував в Ісуса Христа після того, як побачив воскресіння дитини, яка померла від укусу змії, після молитви. Він прийняв хрещення від пресвітера Єрмолая та отримав ім'я Пантелеймона.

Пантелеймон зцілював людей безкоштовно силою молитви, і донос не змусив довго чекати. Імператор Максиміан викликав цілителя до себе, щоб той довів, що це наклеп.

У відповідь святий продемонстрував зцілення хворого, якому не змогли допомогти язичницькі жерці. Після цього Максиміан наказав піддати цілителя катуванням, а потім утопити в морі.

Після всіх катувань Пантелеймон залишався неушкодженим і тоді йому вирішили відрізати голову, але меч теж не завдав йому шкоди. Під час молитви голос з небес закликав святого до Царства Небесного і тоді він попросив воїнів вдарити ще раз.

У Житії святого Пантелеймона сказано, що після відсікання голови з рани потекло молоко замість крові, а маслина миттєво вкрилася плодами. Тіло великомученика, яке кинули в багаття, не згоріло. Його поховали за християнським обрядом.

Традиції Дня святого великомученика Пантелеймона

Цього дня добре збирати лікарські трави, звертаючись із молитвою до Пантелеймона. Так їх цілющі властивості багаторазово посиляться.

Якщо висушити ягоди, зібрані 9 серпня, або зробити з них варення, вважається, що вони матимуть велику цілющу силу і зможуть вилікувати від усіх хвороб.

У День Пантелеймона заведено роздавати милостиню зі словами: "Тобі трохи грошей, а мені здорове міцне".

Також вважається, що рослинна їжа у цей день зміцнює здоров'я та виліковує від хвороб.

Раніше "Апостроф" опублікував церковний календар на серпень 2022 року.