RU  UA

"Бавовна" в Криму: військовий експерт пояснив, як це могло статися

Українські війська могли завдати удару по об'єкту росіян в анексованому Криму з тимчасово окупованої території України. Подібна "бавовна" може повторюватися в майбутньому і сильно завадить посиленню російських військ на півдні нашої країни.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт Тарас Жовтенко.

"Власне, це вкладається в ту тактику, яку обрали для себе Збройні сили України впродовж останніх кількох тижнів. Це тактика послідового нанесення ударів по логістиці та військових об'єктах в тиловому розташуванні російських військ. Там, де українські військові можуть дотягнутися. Тут треба розуміти ще таку річ: те, що ми бачимо на картах, ці лінії розмежування, в реальності все зовсім не так. По-перше, цих ліній в реальності, зрозуміло що, немає. По-друге, російські військові не вишикувалися в рядочок по цих лініях", - пояснив експерт.

За словами Жовтенка, українські бійці і надалі користуватимуться перевагою в мобільності артилерії та актуальності розвідданих.

"Наші військові, розуміють, де можна проникнути на цю умовно контрольовану росіянми територію, враховуючи мобільність наших артилеристських систем і те, що ми отримуємо всі розвіддані для підготовки ударів із цих систем від американських колег. Немає жодних проблем для українських військових зрозуміти, де можна пройти на територію противника, відстрілятися і доволі швидко звідти забратися. Тому, в принципі, я так розумію, що чим далі, тим більше користуються такими перевагами. По-перше, мобільністю. По-друге, розумінням пересування і того, як росіяни розташовуються на тих територіях, які вони умовно поки що контролюють", - зазначив фахівець.

"Бавовна" в Криму послаблює можливості росіян в подальшому підкріплювати і посилювати своє угруповання на південному напрямку. Зокрема, на тому ж Херсонському напрямку.

"Вчора буквально була інформація про те, що знову на півночі півострова помічено величезну кількість російської техніки, яку росіяни пробують перекинути на посилення південного напрямку. Так само, як і стаціонарні об'єкти росіян, ці скупчення військової техніки – це теж потенційні цілі для ударів. Тут просто питання в тому, наскільки наші артилеристи зможуть підібрати момент і синхронізуватися з тим, щоб мати можливість знищити саме такі скупчення військ, які росіяни перекидають на південь. І це автоматично означає, що росіяни отримають менше військ на півдні. Наприклад, знищені ці військові об'єкти на півночі Криму означають, що росіяни можуть мати менше прикриття і з повітря, і ППО для того угруповання військ, яким вони хотітимуть втримати південний напрямок", - резюмував Жовтенко.