RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

"Крадіжка" Запорізької АЕС: навіщо ворог б'є по небезпечному об'єкту

Російські окупанти захопили найбільшу в Європі атомну станцію - Запорізьку АЕС - ще на початку березня. З того часу окупанти, порушуючи всі міжнародні норми ядерної безпеки, перетворили ЗАЕС на укріплену фортецю: вони шантажують Україну і весь світ тим, що можуть її підірвати, а нещодавно й зовсім заявили про наміри підключити АЕС до енергетичної системи Росії.

"Апостроф" знався на тому, до чого приведуть дії окупантів.

Дії окупантів мають одну доволі банальну причину, яку вони навіть не приховують, – звинувачуючи Україну в обстрілі Запорізької АЕС, Росія хоче обґрунтувати перемикання станції на російську енергосистему. Незважаючи на те, що це досить складне завдання, зробити це можна.

"Росіянам потрібна станція цілою, вони мають намір використовувати її для своїх потреб. Тож заяви, що поширюються останнім часом інтернетом, скоріше за все, є російською ІПСО (інформаційно-психологічна операція, зокрема дезінформація) з метою залякування України і всього світу", - сказала в коментарі "Апострофу" експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна.

І цей план Росія вже намагається реалізовувати. За словами голови "Енергоатому" Петра Котіна, фахівці Росатому мають намір відключити ЗАЕС від енергосистеми України та приєднати її до російської енергосистеми через окупований Крим.

При цьому, за словами Ольги Кошарної, інспектори МАГАТЕ повинні відвідати усі атомні станції України, оскільки й ті, що знаходяться на вільних територіях, залишаються під загрозою терористичних атак.

"Доцільно також, щоб всі ці об’єкти взяли під охорону миротворчі війська ООН. Для цього потрібно активізувати роботу для того, щоб винести це питання на Генеральну асамблею ООН і отримати мандат на таку місію, незважаючи на російське вето в Раді безпеки", - резюмувала Кошарна.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Росія – ядерний терорист: до чого призведе злочинний шантаж Кремля.