RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія – ядерний терорист: до чого призведе злочинний шантаж Кремля

Фахівці з ядерної безпеки в шоці від дій росіян на Запорізькій АЕС

Фахівці з ядерної безпеки в шоці від дій росіян на Запорізькій АЕС Фото: Pixabay

Росія ініціювала на 11 серпня засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з нібито "ударами Києва" по захопленій окупантами Запорізькій АЕС. Цинізму Кремля немає меж, адже саме російські військові замінували Запорізьку АЕС, яка опинилася на тимчасово окупованій території, і шантажують Україну та весь світ, погрожуючи, у разі чого, підірвати станцію. "Апостроф" з'ясовував, чому росія поводиться як ядерний терорист, чи можливий на ЗАЕС другий Чорнобиль, і що може зробити Україна, щоб повернути контроль над найбільшою в Європі атомною станцією.

Російські військові захопили найбільшу в Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС – ще на початку березня. З того часу окупанти, порушуючи всі міжнародні норми ядерної безпеки, перетворили ЗАЕС на укріплену фортецю. За даними НАЕК "Енергоатом", росіяни розмістили у машинному залі першого енергоблоку станції важку військову техніку з боєкомплектом, а також інше озброєння та вибухівку.

З території станції росіяни ведуть вогонь по українським містам, чудово розуміючи, що наші військові не стрілятимуть у відповідь. Особливо дістається Нікополю, що знаходиться на протилежному від АЕС березі Каховського водосховища.

Але ворогові цього явно мало. Навмисно піднімаючи ставки у своїй небезпечній грі, окупанти 5 серпня самі обстріляли станцію, звичайно, звинувативши в цьому українську сторону. На АЕС сталася пожежа, крім того, було пошкоджено лінії електропередач, через що четвертий енергоблок станції довелося відключити від енергосистеми.

Однак і на цьому окупанти не зупинилися – 6 серпня обстріли повторилися. Ракети вдарили по майданчику АЕС поряд із сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (СВЯП).

В "Енергоатомі" заявили, що ядерної катастрофи вдалося уникнути лише дивом. При цьому і без того дуже умовна безпека Запорізької атомної станції, внаслідок злочинних дій окупаційних військ, у будь-який момент може бути порушена.

Ситуація погіршується тим, що російські військові замінували машинні зали першого та другого енергоблоків станції, а також берегову лінію ставка-охолоджувача АЕС та прилеглий до неї берег Каховського водосховища.

При цьому росія шантажує як Україну, так і весь світ, заявляючи, що ЗАЕС може бути підірвана – з усіма наслідками, що з цього випливають. Як заявив командувач російського окупаційного гарнізону станції генерал-майор Валерій Васильєв, "тут буде або російська земля, або випалена пустеля". "Ми готові до наслідків цього кроку… І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю", – сказав він.

Про честь тут говорити не доводиться, але ситуація, безумовно, є загрозливою.

В Україні дії росії на Запорізькій АЕС назвали ядерним тероризмом. За словами президента Володимира Зеленського, вони є ще одним потужним аргументом на користь того, щоб визнати рф державою – спонсором тероризму, а також щоб запровадити жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) поки що утримуються від жорстких формулювань, але серйозність проблеми визнають. Так генеральний директор організації Рафаель Гроссі заявив про реальний ризик ядерної катастрофи через ситуацію на ЗАЕС. Зазначимо, що саме пана Гроссі Росія хотіла б бачити доповідачем на засіданні Радбезу ООН, проведення якого російська сторона ініціювала на 11 серпня.

Чергова крадіжка

Дії окупантів мають одну доволі банальну причину, яку вони навіть не приховують, –звинувачуючи Україну в обстрілі Запорізької АЕС, росія хоче обґрунтувати перемикання станції на російську енергосистему. Незважаючи на те, що це досить складне завдання, зробити це можна.

"Росіянам потрібна станція цілою, вони мають намір використовувати її для своїх потреб. Тож заяви, що поширюються останнім часом інтернетом, скоріше за все, є російською ІПСО (інформаційно-психологічна операція, зокрема дезінформація) з метою залякування України і всього світу", - сказала в коментарі "Апострофу" експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна.

І цей план росія вже намагається реалізовувати. За словами голови "Енергоатому" Петра Котіна, фахівці Росатому мають намір відключити ЗАЕС від енергосистеми України та приєднати її до російської енергосистеми через окупований Крим.

Однак від Росії можна чекати чого завгодно, а це значить, що загроза ядерної катастрофи зберігається. За словами завідувача відділу математичного моделювання навколишнього середовища в Інституті проблем математичних машин і систем НАН України Івана Ковальця, навіть у неапокаліптичному сценарії, але у випадку аварії максимальної категорії 7 за шкалою ІNES, радіаційному забрудненню можуть бути піддані території на півдні України, а також Румунія та Болгарія, акваторія Чорного моря. Не виключено також переміщення забруднених повітряних мас на схід від станції.

"На відстані 350 кілометрів від точки викиду рівень випадінь цезію-137 може досягти значень 100 кБк/м2 (кілобекерелей на квадратний метр), тобто як на околицях Чорнобильської зони відчуження", - написав він у Facebook.

Українські атомні станції, відповідно до міжнародних вимог, мають дуже надійний захист, але він не розрахований на війну.

"Ядерні реактори є досить потужно захищеними спорудами. Це забезпечує високий рівень безпеки в мирний час, - сказав у коментарі виданню голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) Сергій Денисенко. - Хоча при цьому вживаються додаткові заходи, що гарантують безпеку. Наприклад, над АЕС завжди встановлюються безполітні зони, щоб виключити навіть теоретичну можливість падіння літака".

В той же час станцію неможливо захистити від всіх небезпек, пов’язаних з війною, зазначив експерт: "Тому виключати можливість чергового Чорнобилю, на жаль, не можна. Тим більше, що на даний момент всі енергоблоки повністю завантажені ядерним паливом".

Енергоблоки №1 та №2 Запорізької АЕС, на яких окупанти заклали вибухівкуФото: Wikipedia

Вжити термінових заходів

Очевидно, в ситуації, що склалася, потрібно діяти, причому терміново.

Проте ніяких готових відповідей на те, що відбувається, ані національне, ані міжнародне законодавство не передбачає, каже Сергій Денісенко.

"Фахівці з ядерної безпеки з цілого світу перебувають в шоці від того, що відбувається. Вони навіть не припускали, що таке взагалі можливо, - розповідає експерт. - Зараз світова спільнота намагається розробити план протидії терористу. Це складна задача. З одного боку потрібно діяти обережно. З іншого, виконання вимог терориста є неприйнятним, бо якщо з’ясується, що шантаж працює, кожна з атомних станцій в світі може стати ціллю для терористів".

При цьому є дві речі, які необхідно зробити в першу чергу.

По-перше, треба зупинити всі енергоблоки Запорізької атомної станції.

"Керівництво "Енергоатому" до останнього часу не хотіло зупиняти блоки станції для того, щоб мати можливість експортувати електроенергію. Проте зараз на ЗАЕС залишилися в роботі тільки два енергоблоки (з шести – "Апостроф"). З метою забезпечення безпеки і їх потрібно зупиняти", - говорить Ольга Кошарна.

Сергій Денісенко згоден з такою позицією, нагадавши, що Громадська рада Держатомрегулювання рекомендувала перевести всі блоки ЗАЕС в режим холодної зупинки.

"Проте є питання, чи можливо реалізувати таке рішення, оскільки персонал станції знаходиться в заручниках у окупантів, і невідомо, чи зможе він виконати розпорядження "Енергоатому", - додав він.

У зв'язку з цим потрібно якнайшвидше забезпечити доступ на станцію представників МАГАТЕ.

За словами Ольги Кошарної, такого висновку доходять усі, і навіть росія нібито не проти місії агентства на ЗАЕС.

"Звучали побоювання щодо того, що МАГАТЕ може стати на бік виправдання окупантів як це вже зробили деякі міжнародні організації. Проте це малоймовірно, оскільки (гендиректор МАГАТЕ) Гроссі вже робив заяви щодо того, окупацією на ЗАЕС було порушено п’ять з семи принципів ядерної безпеки", - каже експертка.

При цьому, на її думку, інспектори МАГАТЕ повинні відвідати усі атомні станції України, оскільки й ті, що знаходяться на вільних територіях, залишаються під загрозою терористичних атак.

"Доцільно також, щоб всі ці об’єкти взяли під охорону миротворчі війська ООН. Для цього потрібно активізувати роботу для того, щоб винести це питання на Генеральну асамблею ООН і отримати мандат на таку місію, незважаючи на російське вето в Раді безпеки", - резюмувала Кошарна.

Чи можливе силове рішення

Вже ні в кого не залишається сумнівів у тому, що російське керівництво на чолі з владіміром путіним розглядає будь-який компроміс як вияв слабкості та розуміє лише мову сили. Це означає, що одним із варіантів деблокування Запорізької АЕС є силовий сценарій.

Але наскільки він є прийнятним?

За словами військового експерта Михайла Жирохова, у разі реалізації силового варіанта розблокування станції йтиметься про її знищення як інфраструктурного об'єкту.

"Там величезна кількість ЛЕП, які заживлені через електропідстанції, це ціле "поле" проводів, які у разі силового штурму, у будь-якому випадку будуть знищені", - сказав він у коментарі "Апострофу".

У зв'язку з цим експерт вважає, що силовий сценарій фактично не може бути реалізованим.

"І ті, хто оборонятиметься, і ті, хто наступатиме, - матимуть певні обмеження, які не дозволять їм провести військову операцію", - пояснив Жирохов.

Він нагадав, що якщо зупинену Чорнобильську АЕС росіяни захопили без бою, то на Запорізькій АЕС бойові зіткнення відбулися: "Нацгвардійці намагалися відстрілюватися, але (окупанти) їм сказали, що вдарять по станції, і тоді вони були змушені відійти".

"Вони (окупанти) навіть не розуміють ступінь небезпеки", - каже Михайло Жирохов. Він нагадав про дії російських солдатів на Чорнобильській АЕС, які були не лише злочинними, але й катастрофічно безтурботними в умовах підвищеної ядерної загрози. Чого тільки варте хоча б копання окопів у радіоактивному Рудому лісі в зоні відчуження.

Тут саме час згадати слова російського генерала Васильєва про те, що окупанти готові підірвати Запорізьку станцію, навіть, разом із собою. І якщо це не блеф, то може трапитись найжахливіше, про що докладно було сказано вище.

Важливо також враховувати й те, що українські військові, на відміну від російських, не терористи, а, отже, не наражатимуть на смертельну небезпеку український народ й народи інших країн.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі