RU  UA

Від "патєрь нєт" до ядерного удару: як росіяни реагували на удар по аеродрому в Криму

У вівторок, 9 серпня, в анексованому Криму вперше за останні 8 років пролунали вибухи. "Бавовна" відбулася на військовому аеродромі в Новофедорівці Сакського району півострова. І поки українці раділи "порушенням пожежної безпеки", пропагандисти шукали виправдання та кидалися погрозами.

Подробиці - у сюжеті Апостроф TV

"Було біля 4 підривів. Як такої ракети мною особисто помічено не було, але, швидше за все, наступні вибухи здійснювалися вже на території військового гарнізону. Зараз аварійні служби, "МНС", прямують у цей район. Наскільки відомо, "голова" Криму виїхав", - розповів чоловік на відео.

Дійсно, на місце інциденту одразу ж прибув так званий "очільник" Криму Сергій Аксьонов.

"Зараз надходить офіційна інформація. На жаль, в нас є один загиблий. Додатково будемо інформувати, якщо будуть факти ще встановлені. Будемо давати повністю інформацію на своїх сторінках у соціальних мережах", - заявив Аксьонов.

У той же час в міноборони рф заспокоїли традиційним "патєрь нєт". Причиною вибухів у відомстві назвали детонацію боєприпасів.

В Міноборони України прокоментували цю ситуацію з гумором.

"Міноборони України не може встановити причину займання, однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння в невстановлених місцях. Факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні. Не виключаємо, що окупанти "випадково" знайдуть якісь характерні "шеврон", "візитівку" чи навіть "ДНК". Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний", - написали на сторінці відомства у Facebook.

Загалом відомо, що за пів години у Новофедорівці було близько 15 прильотів. Зазначається, що поцілили в аеродром, де базувався 43-й винищувальний авіаційний полк росії, у складі якого переважно літаки Су-30СМ, Су-33 та бомбардувальники Су-24М.

Такі прильоти неабияк налякали місцевих жителів та туристів з "ерефії". Вони вирішили часу не гаяти та тікати з півострова, про що свідчать затори на дорогах. До того ж, у Криму запровадили надзвичайний стан на 60 діб.

Реакція росіян на вибухи в окупованому Криму не змусила себе чекати. Першою висловилася пропагандистка Скабєєва.

"Щось вже зовсім перебір", - написала вона в своєму Телеграм-каналі.

Далі в бій вступила Маргарита Симоньян.

"Ще раз. Червона лінія, де ти?" - писала вона.

"На місці вважають, що не прильоти, а диверсія. А то й узагалі головотяпство", - згодом додала пропагандистка.

"А ось що сталося насправді. На майданчику зберігання здетонувало декілька боєприпасів. Ніхто не постраждав. Техніка ціла. Ніяких прильотів не було. "Укропропаганда" може засунути собі свою 300-кілометрову дальність у свої безрозмірні говномети. А ми видихаємо та йдемо на пляж", - зазначила Симоньян.

Інші ж пропагандистські росЗМІ взялися за улюблену справу – погрози та розповсюдження фейків.

"Різні джерела повідомляють, що сьогодні вночі буде завдано удар локальною ядерною зброєю по території України!!! Знову не спати...", - написали в Телеграм-каналі "Поздняков 3.0" після вибухів у Криму.

"Високопоставлені чиновники покинули адміністративні будівлі в Києві. Володимиру Зеленському рекомендовано укритися в бункері", - підхопили хвилю залякування фейками вже в іншому пабліку.

Видно, пропагандисти вирішили погратися в пияку Дмитра Мєдвєдєва. Він уже колись погрожував українцям через Крим.

"Вони намагаються погрожувати нам, маючи на увазі напад на Крим і так далі. Наслідки очевидні: у випадку, якщо щось подібне станеться, для них всіх там одномоментно настане судний день", - наголошував він.

Тим часом українці в соцмережах миттєво почали ділитися гострими жартами та мемами на цю тему. Користувачі одразу ж пригадали нову фотосесію Мєдвєдєва із закритими лінзами у біноклі, уявили, як виглядатиме нова марка, та поміркували над тим, яку ж версію оберуть кремлівські рупори для висвітлення цієї не надто радісної новини. Крім того, українці проанонсували гарячі тури до Криму, згадали Кобзона та поєднали "кримську бавовну" із подарунком до дня народження Кучми.

Та знаючи, як росіяни люблять робити зразково-показові спектаклі для всього світу та бомбардувати власні ж об'єкти, можна припустити, що вони тренувалися бити по заводу з виготовлення "Байрактарів". До того ж, голос правителя Кремля Дмитро Пєсков уже грозився "демілітаризувати" досі незбудоване підприємство.

І поки росіяни закипають від люті, українці чекають на черговий "жест доброї волі" та повернення Кримського півострова у рідну гавань.