RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як студенту виїхати з України під час мобілізації: які документи потрібні на кордоні

В українському законодавстві виникла колізія, що стосується виїзду студентів за кордон під час мобілізації. Юристи стверджують, що три документи від Кабінету міністрів, Верховної Ради та Держприкордонслужби живуть окремим життям.

Про це йдеться в матеріалі "Канал адвоката Сімутіна" у Telegram.

"Закон каже: "студенти денної вищої форми не підлягають мобілізації", урядова постанова: "не підлягають виїзду", а роз’яснення ДПС наступні: до 24.02 можна було виїжджати, після - теж, а от зараз чомусь вже ні", - йдеться у повідомленні.

Адвокат Роман Сімутін зазначає, що за урядовою постановою, виїзд за кордон заборонений студентам абсолютно всіх вузів: і вітчизняних, і іноземних. Відтермінування від призову діє, а виїхати - заборонено. Однак, згодом винятком стали студенти, які вже навчаються в іноземних закладах або вступили, стверджували у Держприкордонслужбі.

"Чи випустять студентів наших вишів? Сумніваюсь. Але оцініть тонкощі гри. Зміни до постанови внесені ще у квітні: з того часу й до початку липня всіх випускали, а тепер - перехотіли. Проте законних підстав для цього немає, бо студенти не підлягають призову. А безпричинний не випуск - це дискримінація", - зазначає юрист.

Для виїзду за кордон у студентів є два варіанти:

  • стати на облік у військкоматі; попри незаконну вимогу - пройти військово-лікарську комісію; отримати відтермінування та виїхати на навчання;
  • отримати на кордоні письмову відмову, оскаржити у суді (на це можуть піти роки).

Адвокат зауважує, що для виїзду студент має стати на облік, однак слід пам'ятати, що в разі неповернення та спливу шестимісячного відтермінування - загрожуватиме кримінальна відповідальність.

Документи, які необхідні для успішного виїзду за кордон:

  • довідка про відтермінування;
  • військово-обліковий документ (приписне) з Територіального центру комплектування з відтермінуванням та написом "має право виїзду для подальшого навчання".

"Тож ставайте на облік і рушайте за освітою, панове студенти", - резюмував фахівець.

Раніше ми писали, що у Державній прикордонній службі розповіли, що необхідно для виїзду з України військовозобов'язаним чоловікам, які постійно проживають за кордоном.