RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Не готові воювати і не вмієте тримати в руках зброю: чи можуть вас відправити на фронт

До 23 серпня в Україні оголошено загальну мобілізацію, яка, ймовірно, буде продовжена. Мобілізованих, які раніше не проходили військову службу, одразу на передову не відправлять – це незаконно.

Роз'яснення з цього приводу надала юрист Катерина Аніщенко, пише "24 канал".

Указ президента України №69/2022 "Про загальну мобілізацію", Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закон України "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачають, що захист Вітчизни – конституційний обов'язок громадянина. За ухилення від неї загрожує кримінальна відповідальність.

При цьому мобілізованих, які не проходили військову службу, на передову без підготовки не відправлять, оскільки це незаконно. Відповідно до ст. 29 закону "Про військовий обов'язок та військову службу", військовозобов'язані та резервісти повинні пройти навчальні, перевірочні та спеціальні збори.

У разі активних військових дій тривалість навчання нині становить від 7 до 20 днів, залежно від складності спеціальності.

У рамках таких навчань українці фактично отримують базову військову підготовку, яка полягає у здобутті таких умінь:

  • навички поводження зі зброєю та її застосування;
  • впливу полі бою (пересування і орієнтування біля);
  • надання домедичної допомоги, а також первинної психологічної допомоги (самопомочі);
  • поводження з саморобними вибуховими пристроями;
  • формування стійких морально-психологічних якостей, необхідні участі у бойових діях.

Водночас президент "Першого міжнародного фонду розвитку України" Микола Волковський та президент "Міжнародної асоціації студентів політичної науки в Україні" Артем Олійник вважають, що хоча людину можуть мобілізувати примусово, на передову її навряд чи відправлять.

"Як правило, це люди без досвіду та без звичайної строкової служби. Відправити їх на фронт, де ці люди, ймовірно, отримають серйозні пошкодження або загинуть, значить створити велику проблему для командного складу", – пояснили вони свою думку.

Раніше "Апостроф" публікував роз'яснення військових, яким чином при мобілізації відбувається відбір військовозобов'язаних на ті чи інші спеціальності в армії.