RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Союзник України визнав Росію державою-спонсором тероризму

Сейм Латвії визнав Росію державою - спонсором тероризму. Це поняття використовується для визначення країн, які неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму.

Про це повідомляється на сайті Сейма Латвії.

"Протягом багатьох років Росія підтримувала і фінансувала терористичні режими та організації різними способами - прямо і опосередковано - як найбільший постачальник зброї режиму Асада в Сирії і як силовик у таких випадках, як отруєння сім'ї Скрипалів або збитий літак МН-17. В Україні Росія обрала аналогічну - жорстоку, аморальну та незаконну тактику, використовуючи неточну та заборонену на міжнародному рівні зброю та боєприпаси, з непропорційною жорстокістю націлюючи на мирних мешканців та громадські місця", - зазначив голова комісії Сейму з закордонних справ Ріхардс Колс.

У заяві Сейму наголошується, що після неспровокованого військового нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року 12 мільйонів українців були змушені залишити свої будинки, а понад 5 мільйонів були змушені залишити свою країну.

За цей час низка правозахисних груп та міжнародних моніторингових місій повідомляла про звірства, здійснені російськими збройними силами щодо мирних жителів України, включаючи тортури, зґвалтування, вбивства та масові затримання мирних жителів у так званих фільтраційних центрах.

Наголошується, що Росія використовує страждання та залякування як інструмент у своїх спробах деморалізувати український народ та збройні сили, паралізувати здатність держави діяти з метою деокупації України.

"Сейм визнає насильство Росії над цивільним населенням, яке здійснюється для досягнення політичних цілей, тероризмом, а Росію державою, яка підтримує тероризм, і закликає інші країни-однодумці висловити таку думку", - йдеться в повідомленні.

У своїй заяві парламент Латвії також закликає країни Євросоюзу негайно призупинити видачу туристичних та в'їзних віз громадянам РФ та Білорусі.

Як повідомляв "Апостроф", 28 липня Сенат США прийняв резолюцію, що закликає держсекретаря Ентоні Джона Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Чечні, Грузії, Сирії та Україні.