RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

М'яч буде на боці Києва: експерт розповів, коли Путін запропонує нові переговори щодо України

Президент Росії Володимир Путін, у разі отримання ЗСУ стратегічної переваги в Херсонській області, може запропонувати українській владі мирні переговори. Це може стати можливим, за попередніми оцінками, у листопаді.

Таку думку в авторській колонці на NV.ua висловив британський експерт з України Тімоті Еш.

Він вважає, що якщо президент РФ хоче зберегти на НАТО будь-який вплив, йому доведеться домовлятися як із Заходом, так і з Україною. Така ситуація може скластися ближче до зими, оскільки військовий потенціал Росії суттєво вичерпався, а наступ сповільнився. Еш вважає, багато чого залежатиме від битви за Херсон.

"Найімовірніше те, що битва за Херсон закінчиться протягом наступних кількох місяців, а потім, після першої спроби восени нагнути Європу з енергетичного питання, Путін запропонує якийсь мир — приблизно — у листопаді. М'яч буде на боці України — чи погодитися знову на поганий мир, чи продовжувати боротьбу", - наголосив експерт.

Еш додав, що за його особистим відчуттям, зараз навколо України набагато більше єдності та рішучості боротися. Йдеться про повернення півдня, окупованих районів Запорізької області та портів Херсонської області. Ці напрями є ключовими.

Експерт наголошує, що на відміну від умов, на яких підписувалися "Мінськ-1" та "Мінськ-2", нові домовленості укладатимуться або на умовах рівності, або за переваги української сторони.

Насамперед, це пов'язано з тим, що співвідношення військової могутності України та Росії зараз суттєво відрізняється від того, яке було у 2014 році. Україна за підтримки Заходу отримала необхідні озброєння та має перевагу у "спільній військовій динаміці".

Як писав "Апостроф", російський політолог Дмитро Орєшкін вважає, що Путін готовий до переговорів, тому що в РФ наростає втома від проблем, які стали наслідком розв'язаної в Україні війни, серед населення, номенклатури та еліт.