RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

Всі новини

Запорізькій АЕС загрожує ядерна катастрофа: інженер станції назвав реальні цілі окупантів

Російські окупанти постійними обстрілами та "блокадою" Запорізької АЕС можуть спровокувати ядерну катастрофу в Україні.

Про це в інтерв’ю журналістам ВВС розповів один із інженерів, який працює на ЗАЕС.

За його словами, на початку вторгнення окупанти просили персонал Запорізької АЕС влаштувати їм екскурсію. Більш того, загарбники вимагали від співробітників атомного об’єкту усі в наявності карти.

Інженер запевняє, що ЗС РФ знають, куди випускають снаряди, але подібні обстріли не будуть "смертельними".

"Вони, як вертухаї у СІЗО чи співробітники ФСБ, б'ють так, щоб синців не було, але ти запам'ятав назавжди.Наведу приклад останніх обстрілів. Розбили азотно-кисневу станцію. З одного боку, позбутися такого об'єкта - це катастрофа для станції. З іншого, цей об'єкт не дуже сильно впливає на коректну роботу енергоблоків. Але, найголовніше те, що російські військові розбивають лінії електропередач, що зв'язують нас з енергосистемою України, прикриваючись тим, що "це нібито робить ЗСУ", - продовжив інженер у спілкуванні із журналістами.

За словами співробітника, обстрілі ліній електропередач можуть бути фатальними для роботи самої АЕС. Інженер нагадує, що атомна енергетика повинна віддавати електроенергію. Тому у випадку, коли зникають усі споживачі, електростанція "захлинається", енергоблоки аварійно відключаються, і починається так званий "блекаут".

Співрозмовник також зазначив, що електрика потрібна самій АЕС, щоб працювали насоси, які охолоджують ядерне паливо у реакторі чи у басейні витримки.

"Без цього охолодження буде страшна ядерна катастрофа. Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи.Вони це знають. І що вони роблять? Вони ламають високовольтні лінії, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І водночас кажуть нам: "Якщо "неонацисти із ЗСУ зламають вам останню лінію, ми готові представити вам допомогу", - продовжив інженер Запорізької АЕС.

Інженер припустив, що у випадку блекауту Росія запропонує Україні план "з'єднання" атомної станції з енергосистемою країни-агресора через лінію ЗАЕС-Мелітополь-Джанкой. За словами спеціаліста, за найгіршого сценарію Києву необхідно буде буде будь-яке живлення зі "сторони", щоби живити насоси для охолодження ядерного палива. У цьому контексті інженер не виключає, що найближчими днями ЗС РФ знищать останню лінію електропередач.

Також читайте матеріал "Апострофа": "Ми знаємо, хто замінував Запорізьку АЕС, і у цьому є жахлива логіка – представник ГУР МО"