RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Чи можна обмежено придатним до служби в армії виїжджати за кордон: відповідь адвоката

Йде 174-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, в Україні триває режим загальної мобілізації та діє заборона на виїзд за кордон чоловіків віком 18-60 років. Стосується вона і обмежено придатних до служби в армії.

Роз'яснення щодо цього дав адвокат Богдан Пересада на сайті b2bconsult.ua.

Він відповів на запитання українця, чи може він виїхати за кордон, маючи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, де зазначено, що його визнано обмежено придатним для проходження військової служби на підставі гр ІІ ст. 54 "б". Дата повторної медкомісії у ньому не зазначена.

"На жаль, наявність у військово-обліковому документі запису про те, що особа обмежена придатною до військової служби не дає права на виїзд за кордон. Тобто статус "обмежено придатного" не є підставою для виїзду за кордон під час дії військового стану", – відповів юрист.

Він додав, що українець, визнаний обмежено придатним, підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Це також підтверджує і прикордонна служба.

"Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП з позначкою/записом "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" – не мають права виїжджати за межі України" , – зазначили прикордонники.

Раніше "Апостроф" розповідав, що хоча під час загальної мобілізації в Україні до військової служби можуть залучити людей, які були визнані обмежено придатними до служби, їх не відправлятимуть у деякі підрозділи.